SOLAR-SPECIALIST

Normen en richtlijnen Technische Unie
6 oktober 2022
author-image

De opleiding Solar-Specialist bestaat uit de modules Solar-Allround, Solar-Design en een examen., waarmee je aantoont te kunnen ontwerpen en adviseren op het gebied van zonnestroomsystemen. De modules kun je ook los volgen.

Resultaat

Je wordt opgenomen in het Solar-Register en krijgt gebruiksrecht op het Solar-Specialist logo (bijvoorbeeld op visitekaartjes, website en auto). Als je ook het examen van Solar-Topfitter hebt gehaald, en over een diploma van een erkende e-opleiding beschikt, kun je je registreren bij InstallQ voor de erkenningsregeling Zonnepanelen (PV).

Over deze opleiding

De opleiding Solar-Specialist leert je ontwerpen en adviseren op het gebied van zonnestroomsystemen. De opleiding bestaat uit de modules Solar-Allround, Solar-Design en een examen. De modules zijn ook los te volgen.

Solar-Allround (1 dag)

Tijdens Solar-Allround plaatsen we zonne-energie in perspectief, je maakt kennis met basisbegrippen en kunt zelfstandig (basis)berekeningen maken. Kortom: je begrijpt de basis van zonne-energiesystemen. De module Solar-Allround behandelt:

  • Wereldwijde en Nederlandse energiemarkt en de mogelijke rol van zonne-energie
  • Basisbegrippen: energie, vermogen en elektriciteit
  • Werking, rendement en opbrengstberekeningen van een zonnestroomsysteem
  • Businesscase-modellen voor zonnestroomsystemen
  • Rollen in de zonne-energiemarkt
  • Actuele kentallen
Solar-Design (2 dagen)

Solar-Design doorloopt het ontwerp van een zonnestroomsysteem: van zonlicht tot aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Met Solar-Design ben je in staat om een optimaal ontwerp te maken; je begrijpt na afloop de werking en uitkomsten van gangbare ontwerpsoftware. Solar-Design is dé opleiding voor ontwerpers en adviseurs in de zonne-energie, maar ook voor iedereen die echt wil begrijpen hoe een zonnestroomsysteem werkt in de praktijk. De module Solar-Design behandelt:

  • Factoren die de prestatie van een zonnestroomsysteem beïnvloeden en Performance Ratio
  • Rekenen met eigenschappen van licht, zonnecellen en -panelen, strings en arrays, bekabeling en omvormers
  • Dimensioneren van zonnepanelen en omvormer
  • Invloed van schaduw op het ontwerp van zonnestroomsystemen
Examen

Met het examen laat je zien dat je de stof beheerst. In het eerste deel worden zowel meerkeuzevragen als open vragen gesteld, zodat je je inzicht in en beheersing van de stof aantoont. Het tweede deel van het examen toetst of je jouw kennis kunt toepassen met behulp van een praktijkcasus. Voor het totale examen heb je 3 uur de tijd. Je behaalt het diploma geregistreerd Solar-Specialist als je voor beide onderdelen een voldoende scoort.

In het kort

Uw achtergrond:

U bent klant bij Technische Unie.

Voor wie:

Installateurs, adviseurs en ontwerpers van zonnestroomsystemen. Intensieve opleiding, voor deelnemers met technische affiniteit ook zonder ervaring te volgen.

Duur:

4 dag(en)

Maximaal aantal deelnemers:

10 deelnemers

Investering:

€ 1795,00 (excl. BTW) per persoon, incl. studiemateriaal en lunch

   

Deze pagina is met zorg samengesteld. Toch kan het voorkomen dat informatie niet volledig, up-to-date of onjuist is. Technische Unie kan in dat geval niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade of kosten die hieruit voortvloeien. Wij verwijzen u naar de algemene voorwaarden en de opleidingsvoorwaarden op deze website. 

Modules

Meer artikelen