F-gassen categorie II special: Groningen

Normen en richtlijnen Technische Unie
10 februari 2021
Technische Unie

Werkt u bijvoorbeeld als warmtepompmonteur en wilt u onderhoud plegen aan de gashoudende onderdelen? Heeft u nog geen landelijk F-gassen certificaat behaald? 

Door een samenwerking met het Alfa college, kunt u de cursus F-gassen II bij TU Campus nu ook in Groningen volgen, inclusief examen.

Resultaat

In deze training bereidt u zich de eerste 7 dagen voor op het landelijke F-gassen II examen. Op de achtste dag wordt het examen afgenomen worden door het gecertificeerde STE-examenbureau.

Over deze training

Wat zijn de technische- en kwaliteitseisen voor koelinstallaties en warmtepompen? Hoe analyseer je storingen en hoe los je deze vervolgens duurzaam op? In deze training krijgt u antwoord op al deze vragen en gaan we in op:

  • Solderen van koperen leidingen
  • Technische- en kwaliteitseisen voor koelinstallaties en warmtepompen
  • Eigenschappen van koudemiddelen
  • Fabricage en montage van koelinstallaties en warmtepompen
  • Testen, legen, vacumeren, vullen, instellen en inregelen
  • Het gebruik van meet- en testapparatuur en het meten van bedrijfsomstandigheden
  • Analyseren van storingen en deze milieubewust oplossen
  • Inspectie en diagnose stellen aan koelinstallaties en opstellen van meetrapporten
  • Controle installatie op juiste werking en specificaties

Afronding

Deze training is inclusief examen. Het examen wordt via het STE Examenbureau afgenomen. Het examen wordt in overleg met u gepland, tijdens de training. 

Een F-gassen II certificaat is vereist voor het installeren, repareren en onderhouden van koelinstallaties en warmtepompen met minder dan 3 kg koudemiddel. De training kunt u bij TU Campus volgen.

Heeft u te maken met systemen met meer dan 3 kg koudemiddel, dan is een F-gassen I certificaat vereist. De training voor het verkrijgen van een F-gassen I certificaat is binnen TU Campus niet beschikbaar. We verwijzen u graag naar één van onze partners: ROVC of Alfa College.

Alfacollege
Admiraal de Ruyterlaan 2
9726 GR Groningen

Met een F-gassen certificaat mag u werken met synthetische koudemiddelen. Maar deze worden in airco’s en warmtepompen steeds minder gebruikt met als doel deze uit te faseren. Natuurlijke koudemiddelen, zoals o.a. ammoniak, koolstofdioxide en propaan, worden steeds meer gebruikt gezien de duurzaamheid.

Het Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3, om met deze natuurlijke koudemiddelen te werken, is verplicht. Mocht u met natuurlijke koudemiddelen (gaan) werken, is een F-gassencertificaat alsnog vereist naast het Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3. Dit laatste certificaat is 7 jaar geldig. Een F-gassen II persoonscertificaat is voor altijd geldig. 

Bezoek voor subsidieregelingen deze pagina

In het kort

Voor wie:

Wij bieden deze F-gassen speciaal aan voor monteurs en installateurs uit de regio Groningen, die werken aan gashoudende delen (bijvoorbeeld van een warmtepomp) met <3kg koudemiddel. 

Heeft u geen kennis van airco- of warmtepompinstallaties? Omdat dit vereist is, adviseren wij u om eerst de tweedaagse training Warmtepompinstallaties (basis) toepassing & werking te volgen bij TU Campus. 

Duur:

8 dagen (inclusief examen), het examen wordt tijdens de training in overleg gepland. 

Maximaal aantal deelnemers:

2 deelnemers vanuit TU Campus

Locatie:

Alfacollege
Admiraal de Ruyterlaan 2
9726 GR Groningen

Investering:

€ 2.395 (excl. BTW) per persoon, incl. studiemateriaal, lunch en examen.   

   

Deze pagina is met zorg samengesteld. Toch kan het voorkomen dat informatie niet volledig, up-to-date of onjuist is. Technische Unie kan in dat geval niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade of kosten die hieruit voortvloeien. Wij verwijzen u naar de algemene voorwaarden en de opleidingsvoorwaarden op deze website.