Een airco als verwarming om gasverbruik te besparen

Door Technische Unie
18 oktober 2022
Technische Unie

Door de hoge gasprijzen moeten veel mensen noodgedwongen besparen op hun verbruik. Warmtepompen met lagetemperatuurverwarming zijn niet altijd mogelijk. Daarom wijken steeds meer mensen uit naar een airco. Niet om te koelen, maar om te verwarmen. Hoe zit dat? 

Airco als verwarming kan energiezuinige oplossing zijn

Veel installatiebedrijven komen om in de drukte. Veel consumenten moeten soms wel een jaar wachten voordat er een warmtepomp geïnstalleerd kan worden. Airco's zijn daarentegen wél goed leverbaar en een woning hoeft niet super goed geïsoleerd te zijn. Veel installateurs merken dan ook dat de airco in opkomst is. Een airco kan in de zomer koelen, maar in de winter ook prima verwarmen. Een airco werkt net als een warmtepomp op stroom. En in combinatie met zonnepanelen is een airco dan ook een zuinige oplossing om een woning warm te krijgen. 

NOS sprak met Milieu Centraal over de vele vragen van consumenten over alternatieven voor gasloos verwarmen. Volgens Milieu Centraal kan een airco inderdaad goedkoper zijn om te verwarmen in de winter. Al verwarm je er natuurlijk niet de hele woning mee. Maar dit kan er wel toe leiden dat de energierekening gehalveerd wordt ten opzichte van verwarmen met een cv-ketel, zegt een woordvoerder van Milieu Centraal tegen de NOS. 

Milieu Centraal ziet het voordeel wel in van een airco als verwarming. Toch geven ze aan dat hun voorkeur ligt bij betere isolatie en een warmtepomp. Daar zijn volgens de organisatie immers ook subsidies voor.

Alternatieve slimme mogelijkheden om gas te besparen

Ook Technische Unie is het eens met die stelling. Gert Westland, Business development manager duurzaam: "Airco's kúnnen een gasbesparende oplossing zijn in de winter. Maar energetisch zijn ze absoluut geen goede oplossing om woningen duurzaam te verwarmen.

Als je dan tóch gas wil besparen terwijl de woning niet goed geïsoleerd is, kies dan voor een gasbesparende oplossing voor warm tapwater, zoals een warmtepompboiler, thermische batterij of zonneboiler. Douchen kun je dan geheel gasloos, wat veel bespaart op de energierekening. Voor ruimteverwarming zijn ook verschillende oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld het toepassen van plaatselijke infrarood panelen. Zeker als je zelf voldoende opwek hebt van zonnepanelen. Maar het is en blijft áltijd maatwerk." 

In gesprek met Team Duurzaam?

Oplossingen om flink op gasverbruik te besparen zijn er echt in overvloed. Maar u moet het wel net even weten. Op de pagina Duurzaam Ontdekt vindt u een aantal mogelijkheden om het energieverbruik te minderen. Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig bij een opdracht? Neem vrijblijvend contact op met Team Duurzaam. Wij staan voor u klaar!