DE ZONNEBOILER

Door Technische Unie
6 oktober 2022
Technische Unie

Een zonneboiler is een zeer interessante oplossing om te besparen op gas. Met een warmtepomp bespaar je ook op gas, maar een zonneboilersysteem is een toepassing die bijna altijd mogelijk is. Er is enkel ruimte nodig voor een boilervat én wat ruimte op het dak voor één of meerdere zonnecollectoren.

Besparing en subsidie zonneboiler

Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 180 m3 gas en 370 kilo CO2-uitstoot, volgens Milieu Centraal. En in de zomer levert een zonneboiler bijna al het warmtapwater. 

Een zonneboiler is dus een super slimme toepassing om de energierekening omlaag te brengen. Met een zonneboiler bespaart een huishouden zo'n 50 procent op de kosten voor warm water. Hoe meer gebruik van warm water, hoe meer een huishouden bespaart. Voor een zonneboiler kan uw klant subsidie aanvragen. Hoeveel subsidie hangt af van het type zonneboiler. Subsidies op zonneboilers vindt u hier. 

Voordelen zonneboiler vs. zonnepanelen

Met zonnepanelen bespaart een klant op energie, geld én CO2-uitstoot. Maar er zijn situaties waarin uw klant beter kan kiezen voor een zonneboiler in plaats van zonnepanelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor wanneer de klant al zonnepanelen heeft. Of als er weinig ruimte op het dak is. 

Zonneboiler gunstig bij weinig dakoppervlak

Heeft uw klant al zonnepanelen en is het stroomverbruik bijna volledig gedekt? Dan zijn extra zonnepanelen niet per sé de beste oplossing. De salderingsregeling loopt namelijk de komende jaren af en ook de btw-aftrek op zonnepanelen stopt. 

Een zonneboiler kan in dit geval een goede oplossing zijn. Ook is een zonneboiler een goede optie als het dak klein is, of er maar weinig functionele dakruimte is. Per vierkante meter bespaart een zonneboiler 39% méér CO2-uitstoot dan zonnepanelen. En dat geldt ook voor het financiële stukje. Natuurlijk is de combinatie van zonnepanelen en zonneboiler een uitstekende oplossing als dat mogelijk is. 

Zonneboilersysteem heeft minder last van schaduw

Nog een voordeel van een zonneboiler ten opzichte van zonnepanelen is dat zonnecollectoren minder last hebben van schaduw dan zonnepanelen. Ligt het dak van uw klant deels in de schaduw? Dan zijn zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler een betere keuze dan zonnepanelen. 

Subsidie isolatie in combinatie met zonneboiler

Goed om te weten: als de aankoop van een zonneboiler combineert met een isolatiemaatregel, krijg je ook een aantrekkelijke subsidie voor de isolatie. Bekijk hier de voorwaarden voor de isolatiesubsidie

Welke typen zonneboilers heeft Technische Unie?

Zonneboilers zijn er in verschillende typen. Zonneboilers die echt alleen voor warm tapwater zijn én zonneboilercombi's die naast warm tapwater ook ruimteverwarming verzorgen. 

Standaard zonneboiler

Collector: gemiddeld 3 m2
Inhoud voorraadvat (boiler): 80 tot 250 liter
Afmetingen boiler:
-diameter 40 tot 80 cm
-hoogte 80 tot 165 cm
-liggend vat 130 cm lengte en 50 cm doorsnee.

Zonneboilercombi: verwarming én warm (tap)water

Wil uw klant een completere oplossing? Dat kan met een zonneboilercombi. Deze zorgt voor de verwarming van tapwater én de woning zelf.  Een zonneboilercombi heeft meerdere collectoren en een groter opslagvat. Met een zonneboilercombi bespaart een huishouden van vier personen zo'n 180 m3 gas voor warm water én ongeveer 120 m3 gas per jaar voor verwarming.

Al onze zonneboilers bekijken? De zonneboilers van Technische Unie vindt u hier. 

Meer over zonneboilers

Meer lezen over de zonneboiler? In dit artikel leest u hoe een zonneboiler werkt