DE WARMTEPOMPBOILER

Door Technische Unie
12 oktober 2022
author-image

Een warmtepompboiler is een warmtepomp die gekoppeld is aan een boilervat. De warmtepompboiler verzorgt het warmte (tap)water is een gebouw. De bron van een warmtepompboiler is (meestal) afgevoerde ventilatielucht. 

Warmtepompboiler: een warmtepomp en boiler in één behuizing

Warmtepompen zijn lang niet voor alle gebouwen of woningen geschikt. Bij een energielabel dat lager is dan B, moet er eerst beter geïsoleerd worden voordat er überhaupt gedacht kan worden aan toepassingen met laagtemperatuurverwarming. Voor tapwaterverwarming ligt dat anders. Daar kun je vaak wel een duurzame oplossing toepassen, zoals een warmtepompboiler. 

Een warmtepompboiler is een interessante oplossing om energie te besparen. 
De warmtepomp én de boiler zitten samen in één behuizing. Dit is een binnenunit met de omvang van een koelkast. Een buitenunit is niet nodig. Een warmtepompboiler koppel je aan de leidingen van het warme tapwater. Doordat er geen buitenunit nodig is, is het aansluiten van een warmtepompboiler vrij eenvoudig. Er is alleen een doorvoer naar buiten nodig om koude lucht af te voeren. De aanvoer haalt de warmtepompboiler uit de binnenruimte. 

Warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen

Een warmtepompboiler is een nóg betere investering als je hem combineert met zonnepanelen. De stroom die de zonnepanelen opwekken zet de warmtepompboiler om in warmte en slaat deze op. De warmtepompboiler functioneert in dit geval als warmwaterbatterij. Dit warme water wordt dan bewaard totdat er warm tapwater wordt gevraagd (met douchen bijvoorbeeld).

Zo wordt de duurzaam opgewekte stroom volledig zelf benut en hoeft niet worden teruggeleverd aan het net. (Met de steeds lager wordende terugleververgoeding is het sowieso slim om de stroom zelf te gebruiken). En er wordt door het gebruik van de warmtepompboiler ook flink op gas bespaart. Met de hoge gasprijzen van nu is dat financieel zeer gunstig. 

Nadelen warmtepompboiler?

Zijn er ook nadelen aan een warmtepompboiler? Nou, wel als als uw klant een klein huis heeft. Een warmtepompboiler van 300 liter heeft het formaat van een flinke koelkast. Er moet in de woning dus wel plek zijn om die neer te zetten. Is die ruimte er niet, dan is de FlexTherm Eco wellicht een alternatief. 

Warmtepompboiler vs. zonneboiler

Wat is het verschil met een zonneboiler? Beide zijn voor warm tapwater, toch?
Toch werken ze heel verschillend. Een zonneboiler werkt met zonnecollectoren op het dak. Zonnecollectoren wekken geen stroom op, maar nemen de warmte van de zon op en geven deze af aan de leidingen die naar de zonneboiler lopen. Daarmee warmt het water in de boiler op. Een zonneboiler gebruikt dus de 'gratis' warmte van de zon om water te verwarmen. Een warmtepompboiler heeft daar stroom voor nodig. 

Maar: het nadeel aan een zonneboiler is dat er in Nederland in de koudere maanden niet genoeg zonlicht is om volledig het tapwater van de zonneboiler te gebruiken. In de koudere maanden is er dan ook altijd een naverwarmer nodig, zoals de cv-ketel. Lees meer over de zonneboiler

Warmtepompboilers bij Technische Unie

Technische Unie heeft meerdere warmtepompboilers in haar assortiment. Deze warmtepompboilers vindt u hier