Een grondgebondenwarmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp, is een systeem dat de temperatuurverschillen in de grond gebruikt om warmte te onttrekken of af te geven, afhankelijk van de gewenste functie (verwarming of koeling). Het principe achter een bodemwarmtepomp is gebaseerd op het feit dat de temperatuur van de grond op een bepaalde diepte relatief constant is gedurende het hele jaar.
Er zijn twee belangrijke soorten bodemwarmtepompen: horizontale en verticale systemen.
- Horizontale bodemwarmtepomp: Bij dit type systeem worden buizen horizontaal in de grond begraven, meestal op een diepte van ongeveer 1,5 tot 2 meter. Een vloeistof (meestal een mengsel van water en antivries) circuleert door de buizen, neemt warmte op uit de grond in de winter (voor verwarming) en geeft warmte af aan de grond in de zomer (voor koeling).
- Verticale bodemwarmtepomp: Bij dit systeem worden buizen verticaal in de grond geboord tot op grotere diepte. Dit kan handig zijn als er beperkte horizontale ruimte is. De rest van het proces is vergelijkbaar met het horizontale systeem, waarbij de warmte wordt uitgewisseld met de grond. Houdt hierbij wel rekening dat er niet in het hele land geboord kan worden in de grond vanwege de verschillende soorten ondergrond. Als er niet geboord kan worden zou er gekeken moeten worden naar een andere soort warmtepomp of naar een PVT-systeem. Er wordt dan gebruik gemaakt van de PVT-panelen als bron.
Bodemwarmtepompen worden vaak gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen, zowel voor residentiële, commerciële toepassingen als appartementen complexen. Ze zijn energiezuinig omdat ze gebruikmaken van de constante temperatuur van de grond als een natuurlijke warmte- en koudebron.
Het is belangrijk dat grondgebondenwarmtepompen worden geïnstalleerd volgens de richtlijnen van een BRL-certificering. Deze certificering bevestigt dat de warmtepomp is getest en beoordeeld op verschillende aspecten, zoals prestaties, veiligheid, betrouwbaarheid en milieu-impact.