Warmtepompen

Een warmtepomp is een duurzame oplossing binnen een verwarmingssysteem in zowel residentiële als commerciële omgevingen. Toonaangevende merken leveren hoogwaardige warmtepompen die bijdragen aan energie-efficiëntie en milieuvriendelijke verwarmingsoplossingen. U kunt kiezen tussen een all-electric warmtepomp die volledig op stroom werkt of een hybride warmtepomp die werkt in combinatie met een cv-ketel.

Of u nu overweegt om een nieuwe warmtepompinstallatie samen te stellen of er een aan te schaffen, bij Technische Unie vindt u een ruime keuze aan merken en typen. Komt u er niet uit? Technische Unie ontzorgt u graag bij het maken van de juiste keuze. 

Daarom Technische Unie

Image
  • Deskundig advies
  • Trainingen warmtepompen
  • Voor 20:00 uur besteld,
  • morgen geleverd
  • 37 lokale vestigingen
  • 1-uursdienst

Uitgelichte merken in warmtepompen

Bekijk hier alle merken in warmtepompen

Verschillende soorten warmtepompen

Een lucht water warmtepomp is een type warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze gebruikt om water te verwarmen door middel van een koeltechnisch proces. In tegenstelling tot lucht-lucht warmtepompen, die de warmte direct aan de binnenlucht afgeven, leidt een lucht water warmtepomp de warmte naar een afgiftesysteem. Met een lage tempratuur afgifte systeem werkt de warmtepomp het beste en is hij het meest rendabel. Deze warmtepomp kan worden gebruikt voor verwarming van de binnenruimte en tapwater voor sanitair gebruik.

Een lucht water warmtepomp is er in twee soorten typen: split en monoblock:

Split warmtepomp

Een split warmtepomp is een type warmtepomp dat bestaat uit twee afzonderlijke eenheden: een binnenunit en een buitenunit. Dit ontwerp staat bekend als "split" omdat de warmtepomp in twee delen is gesplitst. De binnenunit wordt geïnstalleerd in de technische ruimte. Dit type warmtepomp wordt vaak gebruikt voor zowel verwarming als koeling van gebouwen.

De belangrijkste componenten en werking van een split warmtepomp:

Binnenunit:

  • De binnenunit van een split warmtepomp is geïnstalleerd in de technische ruimte.

Buitenunit:

  • De buitenunit bevat de condensor, compressor, expansieventiel en in sommige gevallen een keerklep.
  • De condensor geeft warmte af aan of neemt warmte op uit de buitenlucht, afhankelijk van het gewenste doel (verwarming of koeling).
  • De compressor verhoogt de druk van de koelvloeistof, waardoor de temperatuur stijgt.
  • De buitenunit van de split warmtepomp is kleiner dan die van de monoblock, maar maakt wel meer geluid.

Koudemiddel:

  • Het koudemiddel circuleert tussen de binnen- en buitenunit, waarbij het warmte absorbeert of afgeeft afhankelijk van de modus.
  • In de verwarmingsmodus neemt de buitenunit warmte op uit de buitenlucht en geeft deze af aan de binnenlucht via de binnenunit. In de koelingsmodus gebeurt het omgekeerde: warmte wordt onttrokken aan de binnenlucht en afgegeven aan de buitenlucht.
  • Voor het installeren van een split warmtepomp heeft u een F-gassen certificering nodig.

Monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp is een systeem dat wordt gebruikt voor het verwarmen en in sommige gevallen koelen van woningen en andere gebouwen. Monoblock warmtepompen zijn grote systemen met grotere buitenunits dan split warmtepompen. Wel zijn deze warmtepompen stiller tijdens gebruik dan een split warmtepomp.

De installateur hoeft bij installatie van een monoblock warmtepomp niet met een koudemiddel te werken, bij een monoblock warmtepomp gaat er water door de leidingen, en is er dus voor installatie van deze warmtepomp geen F-gassen certificering nodig. 

Een ventilatiewarmtepomp is een type warmtepomp dat warmte onttrekt aan de ventilatielucht van een gebouw. Het belangrijkste doel van een ventilatiewarmtepomp is om de warmte die normaal gesproken verloren zou gaan bij ventilatie te hergebruiken, waardoor het energie-efficiënt is en kan bijdragen aan de verwarming van het gebouw. Deze type warmtepomp kan gekozen worden voor gebruik in nieuwbouw of wanneer er al een oude ventilatiebox aanwezig is.

De belangrijkste kenmerken en werking van een ventilatiewarmtepomp:

  • Ventilatielucht: Een ventilatiewarmtepomp maakt gebruik van de afgevoerde ventilatielucht vanuit de woning. Deze lucht wordt meestal naar buiten afgevoerd en bevat nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid warmte, zelfs als het niet meer nodig is voor ventilatiedoeleinden.
  • Warmteterugwinning: De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de afgevoerde ventilatielucht met behulp van een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte wordt overgedragen aan een koelvloeistof of aan het afgiftesysteem.
  • Compressie en warmteafgifte: De koelvloeistof met de opgenomen warmte wordt gecomprimeerd door een compressor, waardoor de temperatuur stijgt. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van water, die op zijn beurt kan worden gebruikt voor het verwarmen van de binnenruimte en voor tapwater voor sanitair gebruik.
  • Circulatie: De warmtepomp circuleert het water door het verwarmingssysteem van het gebouw, waardoor het bijdraagt aan de algehele verwarming van het pand.
  • Geen buitenunit: Bij een ventilatiewarmtepomp is er geen buitenunit aanwezig. Deze warmtepomp bestaat uit één unit die volledig binnen wordt geplaatst. Alle componenten zitten in deze binnenunit.    

 

Een grondgebondenwarmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp, is een systeem dat de temperatuurverschillen in de grond gebruikt om warmte te onttrekken of af te geven, afhankelijk van de gewenste functie (verwarming of koeling). Het principe achter een bodemwarmtepomp is gebaseerd op het feit dat de temperatuur van de grond op een bepaalde diepte relatief constant is gedurende het hele jaar.

Er zijn twee belangrijke soorten bodemwarmtepompen: horizontale en verticale systemen.

  • Horizontale bodemwarmtepomp: Bij dit type systeem worden buizen horizontaal in de grond begraven, meestal op een diepte van ongeveer 1,5 tot 2 meter. Een vloeistof (meestal een mengsel van water en antivries) circuleert door de buizen, neemt warmte op uit de grond in de winter (voor verwarming) en geeft warmte af aan de grond in de zomer (voor koeling).
  • Verticale bodemwarmtepomp: Bij dit systeem worden buizen verticaal in de grond geboord tot op grotere diepte. Dit kan handig zijn als er beperkte horizontale ruimte is. De rest van het proces is vergelijkbaar met het horizontale systeem, waarbij de warmte wordt uitgewisseld met de grond. Houdt hierbij wel rekening dat er niet in het hele land geboord kan worden in de grond vanwege de verschillende soorten ondergrond. Als er niet geboord kan worden zou er gekeken moeten worden naar een andere soort warmtepomp of naar een PVT-systeem. Er wordt dan gebruik gemaakt van de PVT-panelen als bron.

Bodemwarmtepompen worden vaak gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen, zowel voor residentiële, commerciële toepassingen als appartementen complexen. Ze zijn energiezuinig omdat ze gebruikmaken van de constante temperatuur van de grond als een natuurlijke warmte- en koudebron.

Het is belangrijk dat grondgebondenwarmtepompen worden geïnstalleerd volgens de richtlijnen van een BRL-certificering. Deze certificering bevestigt dat de warmtepomp is getest en beoordeeld op verschillende aspecten, zoals prestaties, veiligheid, betrouwbaarheid en milieu-impact.

Een lucht lucht warmtepomp is een type warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze gebruikt om een gebouw te verwarmen. Dit type warmtepomp kan ook worden gebruikt als airco. Het systeem werkt op basis van het principe van warmteoverdracht en maakt gebruik van een koelvloeistofcyclus om warmte te onttrekken aan de buitenlucht en deze naar binnen te transporteren. 

Hoe een lucht-lucht warmtepomp werkt:

  • Warmte-onttrekking uit buitenlucht: De warmtepomp neemt de omgevingslucht op en onttrekt warmte aan deze lucht, zelfs bij lage buitentemperaturen.
  • Koelvloeistofcyclus: De warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel, die bij lage temperaturen verdampt en als gas wordt gecomprimeerd naar een hogere temperatuur.
  • Warmteafgifte binnen: De warme, gecomprimeerde koelvloeistof wordt vervolgens naar binnen geleid, waar het zijn warmte afgeeft aan de binnenlucht via een warmtewisselaar. Dit proces zorgt voor de verwarming van de binnenruimte.
  • Herhaling van de cyclus: Het koudemiddel keert terug naar de buitenunit om het proces opnieuw te starten.
  • Binnenunits: De lucht lucht warmtepomp zorgt voor lokale verwarming en/of koeling. Hierdoor is er in iedere ruimte een binnenunit nodig.

Vanwege het gebruik van een koudemiddel voor dit type warmtepomp is het ook voor het installeren van een lucht lucht warmtepomp van essentieel belang om het F-gassen certificaat te behalen. 

 

Buffervat warmtepomp

Een buffervat voor een warmtepomp is een opslagtank die wordt gebruikt om thermische energie op te slaan die is geproduceerd door een warmtepomp. Dit type vat fungeert als een buffer of opslagmedium voor warm water, waardoor de warmtepomp efficiënter kan werken en het energieverbruik kan optimaliseren. Een buffervat is essentieel bij een all-electric warmtepomp, maar bij een hybride warmtepomp is deze niet altijd nodig. Lees meer over een buffervat warmtepomp.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler haalt zijn energie uit de omgevingslucht of buitenlucht, waardoor hij  zuiniger is dan traditionele elektrische boilers. Dit betekent aanzienlijk lagere energierekeningen zonder in te leveren op comfort. Een warmtepompboiler biedt een duurzame oplossing voor tapwater voor sanitair in woningen of voor industriële toepassingen. 

Innovatieve warmtepomp boilers zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en modellen om aan de specifieke behoeften van huishoudens of bedrijven te voldoen. Warmtepompboilers zijn altijd monoblocks. Onze specialisten helpen u graag verder bij het maken van de juiste keuze.

Toebehoren warmtepomp

Enkele toebehoren die handig zijn bij de aanschaf van een warmtepomp:

  • Slimme thermostaat: Een slimme thermostaat voor de warmtepomp is een apparaat dat de binnen temperatuur regelt en communiceert met de wamtepomp om deze efficiënt te laten werken. 
  • Montageset: Een montageset voor de warmtepomp is een complete set materialen die nodig is om een warmtepomp te installeren. De set bevat benodigde onderdelen zoals: bevestigingsmateriaal, isolatiemateriaal, kabels en leidingen en een bedieninspaneel.
  • Keerklep: Een keerklep is een belangrijk onderdeel van een warmtepompsysteem. Het zorgt ervoor dat het water in één richting stroomt en voorkomt dat het terugstroomt. 
  • Lucht-vuilafscheider: Een lucht-vuilafscheider voor warmtepompen is een apparaat dat lucht en vuil uit het water in het warmtepompsysteem haalt. Dit is belangrijk om de warmtepomp te beschermen tegen schade en om de efficiëntie te verhogen.