Warmtepompen

Warmtepomp met planten ernaast

Warmtepompen

Warmtepompen worden steeds vaker toegepast in Nederlandse woningen en gebouwen. Het is een oplossing waarmee er gas wordt bespaard óf zelfs helemaal niet meer verbruikt. Er zijn verschillende type warmtepompen en talloze toepassingen ervan. Hier vindt u alles op het gebied van warmtepompen, en warmtepompboilers. 

Leer meer over warmtepompen

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp en welke typen warmtepompen zijn er eigenlijk? U leest het hier.

Veelgestelde vragen

Nog geen hulp vragen aan een duurzaamheidsspecialist? Vind hier de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Laat het weten via [email protected]

Een warmtepomp is een innovatieve technologie die efficiënt en milieuvriendelijk verwarmt. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder hybride warmtepompen, lucht-water warmtepompen en warmtepomp boilers

Een warmtepomp werkt op basis van het principe van warmtetransport. Het onttrekt warmte uit de omgeving (lucht, water of grond) en verhoogt deze tot een bruikbare temperatuur voor verwarming. Hybride warmtepompen combineren traditionele verwarmingssystemen met warmtepomptechnologie, wat energiebesparing oplevert. 

Lucht-water warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om water te verwarmen voor radiatoren of vloerverwarming. Warmtepomp boilers bieden warm water voor huishoudelijk gebruik door warmte uit de lucht te onttrekken.

 

Een warmtepomp verbruikt elektriciteit om warmte uit de omgeving te halen en deze te gebruiken voor verwarming. Het exacte stroomverbruik varieert afhankelijk van het type en de capaciteit van de warmtepomp, evenals de buitentemperatuur en de isolatie van het gebouw.

Over het algemeen kan een warmtepomp aanzienlijk energie-efficiënter zijn dan traditionele verwarmingssystemen en de kosten worden vaak gecompenseerd door lagere energierekeningen en milieubelasting. Het is essentieel om de juiste maat en het type warmtepomp te kiezen en regelmatig onderhoud uit te voeren om het stroomverbruik te optimaliseren.

Bereken zelf de terugverdientijd van een hybride warmtepomp.

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat de efficiëntie van een warmtepomp combineert met een conventionele cv-ketel. Het werkt als volgt: de warmtepomp haalt warmte uit de lucht of de grond en gebruikt deze om uw huis te verwarmen. Wanneer de buitentemperatuur erg laag is, schakelt het systeem automatisch over naar de cv-ketel om bij te verwarmen. Dit zorgt voor een constante en comfortabele binnentemperatuur, terwijl het stroomverbruik wordt geminimaliseerd. Een hybride warmtepomp is een slimme en energiezuinige oplossing die zowel duurzaamheid als comfort biedt.

Een warmtepompboiler en een zonneboiler zijn beide systemen voor het verwarmen van water, maar ze gebruiken verschillende technologieën.

Een warmtepompboiler verwarmt water door warmte uit de omgeving te onttrekken, meestal uit de lucht. Dit maakt het energiezuinig en geschikt voor alle weersomstandigheden. Het vereist elektriciteit om de warmtepomp te laten werken.

Een zonneboiler gebruikt zonnepanelen op het dak om zonlicht om te zetten in warmte. Dit systeem is milieuvriendelijk, maar de prestaties zijn afhankelijk van zonneschijn. Vaak werken zonneboilers in combinatie met een conventionele boiler om warm water te leveren wanneer er weinig zonlicht is.

U leest hier alles over een warmtepompboiler.

 

Advies nodig over verduurzamen? Wat uw vraag of klus ook is. Team Duurzaam van Technische Unie helpt u met elke stap. 

Warmtepompen bij Technische Unie

Zonnepanelen Zonnestralen