Warmtepompen
Snel gevonden:
Warmtepompen
Warmtepompen worden steeds vaker toegepast in Nederlandse woningen en gebouwen. Het is een oplossing waarmee gas wordt bespaard. Er zijn verschillende typen warmtepompen en talloze toepassingen ervan. Hier vind je alles op het gebied van warmtepompen, warmtepompboilers en laagtemperatuursystemen.
Leer meer over warmtepompen
Waarom voor een warmtepomp kiezen, wat zijn de voordelen? En uit welke warmtepompen kun je dan kiezen? Hoe bereken je de terugverdientijd van een warmtepomp, wat is een warmtepompboiler, hoe kies je laagtemperatuurradiatoren én hoe maak je een warmteverliesberekening? U leest het hier.
Veelgestelde vragen
Nog geen hulpvragen aan een duurzaamheidsspecialist? Vind hier de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Laat het weten via [email protected]
Welke warmtepomp het beste werkt in renovatieprojecten hangt af van verschillende factoren:
1. Het type woning:
- Grote, goed geïsoleerde woningen:
Een lucht/water-warmtepomp of een water/water-warmtepomp is een goede keuze. Met deze warmtepompen kun je een woning all-electric maken. - Kleinere en/of minder goed geïsoleerde woningen:
Een hybride warmtepomp of een lucht/lucht-warmtepomp kan hier een betere optie zijn.
2. Het huidige verwarmingssysteem:
- Vloerverwarming:
Dit is het meest optimale afgiftesysteem voor een warmtepomp omdat een lage watertemperatuur benodigd is. - Radiatoren:
Met radiatoren moet er gekeken worden of deze geschikt zijn voor laagtemperatuurverwarming. Zo niet: dan moeten de radiatoren worden vervangen óf er moet gekozen worden voor een warmtepomp die een hogere temperatuur kan leveren.
3. Het budget:
- Lucht/water-warmtepompen zijn het meest kostenefficiënte optie, maar minder efficiënt dan een water/water-warmtepomp.
- Water/water-warmtepompen of bodem/water-warmtepomp zijn het meest efficiënt in werking omdat de grond een stabiele temperatuur heeft. Maar dit type warmtepomp brengt de meeste kosten met zich mee vanwege de grondboring.
- Hybride warmtepompen combineer je met een bestaande cv-ketel. De warmtepomp verwarmt het grootste deel van het jaar. Pas als de temperatuur te laag is, neemt de ketel het over. Ook het tapwater wordt nog verzorgd door de cv-ketel. Je bespaart wel flink op gas om deels te verwarmen met een warmtepomp. Ook de installatiekosten zijn minimaal ten opzichte van een grondgebonden warmtepomp.
- Lucht/lucht-warmtepompen (zijn eigenlijk ook gewoon airco's) verwarmen en koelen de lucht in de woning, maar zijn niet geschikt als primaire verwarmingsbron. Ze worden vaker ingezet in één kamer of ruimte.
Een juist ontwerp van een warmtepompinstallatie begint met een warmteverliesberekening. Dit werkt totaal anders dan bij een cv-ketel, die een heel breed modulatiebereik heeft qua vermogen. Om het vermogen van de warmtepomp te bepalen is een heel precieze berekening nodig.
Technische Unie maakt al langere tijd complete warmteverliesberekeningen voor klanten. Om nóg meer tijd te winnen in deze drukke tijd, kunt u ook zélf met deze softwaretool een complete warmteverlies- en koellastberekening maken voor uw klanten. Deze softwaretool heet Heat-Box.
Heat-Box is een online softwaretool die u gebruikt voor het maken van warmteverliesberekeningen en koellastberekeningen. Er zijn twee versies:
- EASY: snelle (5-10 min) berekeningen in offertefase
- PRO: genormeerde berekeningen (ISSO 51, 53, 57)
Warmteverliesberekening met Heat-Box maken uitproberen? Dat kan hier>>
De wet die stelt dat in 2026 verplicht een hybride warmtepomp geïnstalleerd moet worden bij vervanging van een cv-ketel is in de maak. De details van deze wet worden momenteel nog uitgewerkt, maar de basisprincipes zijn al bekend:
Vanaf 2026 zijn huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-ketel, naast een nieuwe ketel óók een hybride warmtepomp aan te schaffen.
Uitzonderingen
Dit is uiteraard niet in elke situatie mogelijk. Daarom zijn er ook uitzonderingen op deze verplichting. Bijvoorbeeld als een woning onvoldoende geïsoleerd is om een warmtepomp rendabel te maken. Of als de kosten van de installatie te hoog zijn, omdat bijvoorbeeld het afgiftesysteem dan ook vervangen moet worden.
Subsidies
De overheid stimuleert de overstap naar hybride warmtepompen met wel subsidies. Niet alleen zijn er subsidies voor warmtempompen zelf, maar er zijn ook subsidies beschikbaar voor het isoleren van woningen.
Waarom deze wet?
De overheid wil met deze wet de CO2-uitstoot van Nederlandse huizen verminderen. Hybride warmtepompen zijn een duurzamer alternatief voor cv-ketels, omdat ze minder energie verbruiken en minder CO2 uitstoten.
Let wel: (Hybride) warmtepompen zijn vooral rendabel als de woning al beschikt over zonnepanelen, omdat een warmtepomp gebruikmaakt van stroom.
Een warmtepomp moet in Nederland voldoen aan twee geluidsnormen. Deze zijn wel afhankelijk van het tijdstip:
- Overdag (7:00 - 19:00 uur): De maximale geluidsdruk op de erfgrens mag niet hoger zijn dan 45 dB(A).
- 's Nachts (19:00 - 7:00 uur): De maximale geluidsdruk op de erfgrens mag niet hoger zijn dan 40 dB(A).
Toch wordt ook met deze normen het geluid van een warmtepomp toch als hinderlijk ervaren.
Om te voorkomen dat een warmtepomp teveel geluid produceert, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:
1. Kies de juiste warmtepomp:
- Geluidsniveau: Vergelijk het geluidsniveau van verschillende modellen voordat je een keuze maakt. Let op het geluidsniveau in dB(A) en de geluidsnorm in de regio waar hij geplaatst wordt.
- Modulerend vermogen: Kies een warmtepomp met modulerend vermogen. Deze warmtepompen passen hun vermogen op de vraag aan, wat resulteert in minder geluidsoverlast tijdens lage warmtebehoefte.
2. Plaatsing van de buitenunit:
- Afstand: Plaats de buitenunit zo mogelijk af van ramen, deuren en gevels, zowel van jouw woning als die van de buren.
- Locatie: Kies een locatie met veel planten of andere obstakels die geluidsgolven kunnen absorberen. Vermijd plaatsing in een open ruimte of op een harde ondergrond.
- Trillingsdempers: Gebruik trillingsdempers onder de poten van de buitenunit om contactgeluid te verminderen.
- Richting van de ventilator: Zorg ervoor dat de ventilator van de buitenunit wegblaast van gevoelige ruimtes en buren.
3. Geluidsreductiemaatregelen:
- Geluidsisolerende omkasting: Plaats een geluidsisolerende omkasting rond de buitenunit. Deze omkastingen kunnen tot 15 dB geluidsreductie opleveren.
- Nachtmodus: Activeer de nachtmodus op de warmtepomp. Deze modus vermindert het geluid 's nachts door het toerental van de ventilator te verlagen.
- Regelmatige onderhoud: Zorg voor periodiek onderhoud van de warmtepomp. Dit helpt om slijtage en geluidsoverlast te voorkomen.
Bij TU Campus kunt u verschillende trainingen volgen op het gebied van warmtepompen zoals:
- Warmtepompinstallaties (basis) - toepassing & werking
- Warmtepompinstallaties - onderhoud & storingen
- F-gassen categorie II
Alle anderen trainingen op het gebied van duurzame oplossingen vindt u ook op TU Campus.
Een warmtepompboiler is een oplossing voor het verwarmen van tapwater in gebouwen en woningen. Deze oplossing combineert de voordelen van een warmtepomp in één apparaat.
Warmtepompboilers zijn specifiek ontworpen voor het verwarmen van tapwater, in tegenstelling tot warmtepompen die ook ruimtes kunnen verwarmen.
De warmtepompboiler onttrekt warmte uit de buitenlucht (of soms binnenlucht van een niet-verwarmde ruimte) met behulp van de warmtepomptechnologie. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het tapwater in een boiler te verwarmen. Meer lezen? Lees dan het artikel Warmtepompboiler: duurzame warmwatervoorziening
Advies nodig over warmtepompen? Team Duurzaam van Technische Unie helpt u met elke stap.
Warmtepompen bij Technische Unie
- Warmtepompen compleet met alle toebehoren
- Volledig merkonafhankelijk advies
- Duurzaamheidsspecialisten
- Trainingen warmtepompen
- Warmtepomp kopen