Een lucht/water warmtepomp zet de buitenlucht om in warm tapwater en/of centrale verwarming. Het is een duurzame oplossing voor de traditionele verwarmingsketel omdat het geen gebruik maakt van aardgas.
HOE WERKT EEN LUCHT/WATER-WARMTEPOMP?
Waarom kiezen voor de lucht/water warmtepomp?
Een lucht/water-warmtepomp is een duurzaam en energiezuinig alternatief voor een bestaande verwarmingsketel. De lucht/water-warmtepomp kan namelijk gewoon op de bestaande verwarmingstoestellen worden aangesloten. De woning moet wel goed geïsoleerd zijn om genoeg rendement te maken. En het beste is om de lucht/water-warmtepomp te combineren met vloerverwarming of een andere vorm van lage temperatuurverwarming. Ook als uw klant een compleet nieuwe verwarmingsoplossing wil, is een lucht/water-warmtepomp een interessante optie.
Onderdelen lucht/water-warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit wordt op de grond (dit kan ook op het dak) of aan een muur bevestigd.
Hoe werkt een lucht/water-warmtepomp?
De buitenunit van de lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht door middel van een koelmiddel en condensor. Daarna stuurt hij dit naar de binnenunit die dit op zijn beurt gebruikt om water op te warmen. Dit warme water gaat naar de verwarmingselementen en/of de waterleiding. Een lucht/water- warmtepomp verwarmt op een heel energiezuinige manier. Er wordt namelijk voor driekwart aan energie gratis uit de lucht gehaald. Voor het andere kwart heeft de warmtepomp elektriciteit nodig.
Wat is de terugverdientijd van een lucht/water-warmtepomp?
De terugverdientijd van een lucht/water-warmtepomp ligt tussen de 10 en 20 jaar. Dit is voornamelijk afhankelijk van het verbruik van de klant. Voor de lucht/water- warmtepomp is vaak subsidie mogelijk. Dit verlaagt de terugverdientijd.
Voor- en nadelen lucht/water-warmtepomp
De terugverdientijd van een lucht/water-warmtepomp ligt tussen de 10 en 20 jaar. Dit is voornamelijk afhankelijk van het verbruik van de klant. Voor de lucht/water- warmtepomp is vaak subsidie mogelijk. Dit verlaagt de terugverdientijd.
Voordelen
- De lucht/water-warmtepomp is eenvoudig te installeren. Er is geen grote verbouwing voor nodig
- De lucht/water-warmtepomp is erg energiezuinig en heeft een minder hoge temperatuur nodig dan de meeste verwarmingsketels om dezelfde warmte in de woning te krijgen. Deze warmtepomp haalt driekwart van zijn energie uit de buitenlucht
- De lucht/water-warmtepomp is duurzaam. Hij maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. En bij combinatie met zonnepanelen kan een woning volledig energieneutraal zijn
Nadelen
- Het rendement van de lucht/water-warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur: hoe warmer de buitenlucht, hoe minder de pomp zal bijspringen om water te verwarmen. Maar bij temperaturen onder de 3°C is het rendement van deze warmtepomp lager dan bij andere warmtepompen. Adviseer uw klant daarom altijd een model met voldoende capaciteit zodat hij ook tijdens koude maanden genoeg warmte creëert in de woning