Koelen met een warmtepomp uitkomst tijdens warme dagen

Door Technische Unie
2 augustus 2022
Technische Unie

De afgelopen tijd is het kwik flink gestegen. Op sommige plaatsen was het zelfs tegen de 40 graden Celsius aan. Buiten is het niet uit te houden, maar ook in veel woningen is het onaangenaam warm. Airco's zijn een oplossing voor warme zomerdagen, maar in de winter gebruik je ze niet én ze zijn niet bepaald energiezuinig. Een warmtepomp daarentegen is wél zuinig én je gebruikt hem het hele jaar. In de winter voor verwarming en in de zomer voor een aangenaam koel huis.

5 tot 8 °C kouder dan buiten tijdens snikhete dagen

Warmtepompen dienen niet alleen als verwarming, maar zijn ook in staat om te koelen in de zomer. Via de vloerverwarming kun je je huis naar een aangename temperatuur brengen als het buiten snikheet is. Zo krijg je met de vloerverwarming het huis zo'n 5 tot 8 °C kouder dan de buitentemperatuur. En dat is erg aangenaam tijdens een hittegolf.

Koelen met een bodemwarmtepomp

Meerdere typen warmtepompen hebben de mogelijkheid om te koelen. Maar alleen een bodemwarmtepomp is in staat om passief te koelen. Passief koelen betekent natuurlijke koeling. Een bodemwarmtepomp gebruikt namelijk de koelte van de bodem om een woning te koelen.

De bron van een bodemwarmtepomp zit metersdiep in de grond waar de temperatuur vrij constant is. De compressor hoeft in de zomer niet gebruikt te worden omdat het water in de bodem al koel genoeg is om de woning te koelen. Alleen de circulatiepomp gebruikt stroom om dat koele water door de buizen van de vloerverwarming te verplaatsen. 

Koelen met een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp is ook in staat om te koelen. Alleen dit type kan niet passief koelen. Een lucht/water warmtepomp gebruikt in de winter de buitenlucht als warmtebron. Hij onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare energie om de woning op te warmen. In de zomer keert dit proces juist om. Niet de buitenlucht, maar de woning wordt de bron.

In de zomer onttrekt de lucht/water warmtepomp de warmte uit de lucht in huis en stuurt deze via de buitenunit naar buiten. Nu moet de compressor in de buitenunit wel aan het werk. Hoe warmer het in huis is, hoe meer energie de warmtepomp gebruikt. Een lucht/water warmtepomp is dus tijdens een hittegolf minder rendabel dan een bodemwarmtepomp die niet afhankelijk is van de buitentemperatuur. 

Koelen doe je vóórdat de hitte er daadwerkelijk is

Om een woning voldoende koel te krijgen wanneer de buitentemperatuur flink omhoog gaat, moet je op tijd beginnen met koelen. De meeste mensen zetten in april de vloerverwarming uit. Komen er warme tijden aan, zorg er dan voor dat de vloerverwarming op tijd weer aanstaat. Wanneer het buiten al erg warm is, kost het veel meer tijd om de woning goed op temperatuur te krijgen. Wees de hittegolf dus voor. Zorg daarnaast voor dat je de zon vooral buiten houd. Zorg voor schaduw door de gordijnen zoveel mogelijk dicht te doen of de zonneschermen omlaag te houden.  

 

 

meer over...