POPULARITEIT HYBRIDE WARMTEPOMP STIJGT MEDE DANKZIJ VERHOGING SUBSIDIE

Door Technische Unie
16 november 2021
author-image

Een hybride warmtepomp wordt een steeds interessantere keuze. De subsidie op dit type warmtepomp stijgt in 2022 met als doel hybride warmtepompen voor meer huiseigenaren betaalbaar te maken. Het subsidiebedrag wordt per 2022 verhoogd van 20 naar 30 procent van de investeringskosten. Een gevolg van een hogere subsidie én de grotere vraag naar deze warmtepomp, zorgt ervoor dat de hybride warmtepomp op het punt staat van doorbreken. Althans, volgens de cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI).

De NVI verwacht dat in 2024 ruim 100.000 hybride warmtepompen geïnstalleerd worden. In 2030 zouden dat er dan 300.000 per jaar zijn. Maar door de stijgende gasprijzen kan die groei nog veel sneller gaan. 

Subsidies niet meer nodig als prijs blijft dalen

Kloppen deze voorspellingen? Dan is de hybride warmtepomp veruit de meest interessante optie, omdat door de stijging van de productie, de prijs daalt. Dan zou uiteindelijk ook subsidie op de hybride warmtepomp niet meer nodig zijn. Maar om ervoor te zorgen dat het ook echt een duurzame oplossing wordt moet het gas wel ‘groener’ worden. 

Cv-ketel blijft belangrijk in Nederland

Ondanks dat de vraag naar (hybride)warmtepompen nu al groter wordt, daalt het aantal cv-ketels niet of nauwelijks. Volgens Henk Sijbring, voorzitter van het NVI, hangen Nederlandse installateurs nog zo’n 400.000 tot 425.000 cv-ketels per jaar op. Dit ondanks het feit dat er in nieuwbouw geen gasketels meer worden toegepast. Toch verwacht hij dat er in 2030 al 300.000 hybride warmtepompen per jaar geïnstalleerd worden. Momenteel zijn dat er maar 30.000. 

Warmtepomptrainingen Technische Unie

Om de markt van (hybride) warmtepompen te bedienen is het belangrijk dat monteurs sneller worden opgeleid. Daar wordt door Techniek Nederland, warmtepompfabrikanten, maar ook door Technische Unie hard aan gewerkt. Zo geven wij verschillende warmtepomptrainingen

Hybride warmtepomp goede tussenoplossing voor veel woningen

Met warmtepompen alleen, komen we er niet. De pijlen zijn ook gericht op de toepassing van groen gas en waterstof. Maar dát we minder gas moeten gebruiken is een feit. Woningen moeten zoveel mogelijk worden geïsoleerd en waar dat mogelijk is een warmtepomp installeren. Hybride warmtepompen zijn een mooie oplossing omdat het warme tapwater en piekvermogen door de cv-ketel wordt opgevangen. Het is dus mogelijk om met een kleine warmtepomp een hele woning te verwarmen. En het is een prima tussenoplossing. Zo hoeven mensen niet hun complete woning te verbouwen voordat ze duurzamer kunnen verwarmen. 

Advies duurzame oplossingen? Team Duurzaam staat voor u klaar!

Ook beginnen het installeren van hybride warmtepompen? Wij helpen u dat graag mogelijk maken. Naast ons breed assortiment aan (hybride) warmtepompen, voorzien wij u ook van uitgebreid advies, maken wij warmteverliesberekeningen en begeleiden wij u desgewenst in elke duurzame (totaal)oplossing. Neem contact op met uw vertegenwoordiger of mail direct naar duurzaam@technischeunie.com

Bron: Gawalo

Bekijk onze hybride warmtepompmerken