Nog nooit is de gasprijs zó hoog geweest. Dit heeft helaas ook te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het is dan ook niet gek dat de vraag naar (hybride) warmtepompen ineens flink stijgt. Want, we kunnen maar beter voorbereid zijn op een leven zonder óf met onbetaalbaar gas.
50% NEDERLANDERS WEET NIET WAT HYBRIDE WARMTEPOMP IS
De vraag naar hybride warmtepompen is vijf tot zeven keer zo hoog als een jaar terug, meldt warmtepompleverancier Remeha zegt tegen het AD. En dit heeft volgens Rick Bruins van Remeha helaas niets te maken met het klimaat. Dit gaat echt om de hoge gasprijs.
Gemiste kans tot gas besparen bij helft van woningeigenaren
Ook de aanvragen voor subsidie op warmtepompen nemen al een paar maanden flink toe. Tegelijkertijd blijkt dat veel mensen helemaal niet weten wat een hybride warmtepomp is, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal.
Twee op tien huiseigenaren hebben nog nooit gehoord van een hybride warmtepomp. Drie op tien hebben van de hybride warmtepomp gehoord, maar weten niet wat het is of doet. 70 procent weet ook niet dat je subsidie kunt krijgen op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp.
Dat is jammer, want nu profiteren alleen de mensen die goed geïnformeerd zijn van deze mogelijkheid tot het besparen van gas.
Met een hybride warmtepomp bespaart uw klant flink op gas
Een hybride warmtepomp is een goede oplossing om flink op gas te besparen in bestaande woningen. Een hybride warmtepomp wordt naast de bestaande cv-ketel geplaatst. In principe neemt de warmtepomp de verwarming van de woning over van de cv-ketel. Hiermee kan een huishouden tot zo’n 70 procent op aardgas besparen. Pas als de temperatuur buiten erg laag is, springt de cv-ketel bij.
In de meeste gevallen blijft de cv-ketel wel zorgen voor warm tapwater. Wel is het van belang om goed te onderzoeken of de huidige radiatoren voldoende warmte afgeven met een warmtepomp die met een lage watertemperatuur werkt.
Help uw klant aan een goedkopere energierekening
Momenteel worden de meeste kapotte cv-ketels vervangen door een nieuwe cv-ketel. Dit komt ook omdat installateurs niet altijd de optie bieden om voor een hybride warmtepomp te kiezen.
En veel eindgebruikers wéten dus ook niet dat die optie er is.
Wilt u uw klant helpen met besparen op energie én geld? Begin altijd over de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Met de huidige gasprijzen is uw klant daar (mocht het mogelijk zijn) enorm mee geholpen.
De kosten van een hybride warmtepomp zijn met de huidige gasprijzen binnen vier of vijf jaar al terugverdiend. Laten we samen een duurzaam Nederland én een betaalbare energierekening mogelijk maken!
Bronnen: Milieu Centraal, NOS, AD