De PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar werden voorheen voornamelijk in combinatie met een water/water-warmtepomp ingezet. Nu komt Triple Solar met een eigen (hybride) warmtepomp die werkt met hun eigen PVT-panelen. De PVT-panelen op het dak vormen de bron voor de warmtepomp. De warmtepomp gebruikt in plaats van glycol, propaan als koudemiddel.
TRIPLE SOLAR PROPAANWARMTEPOMP
De combinatie PVT-panelen/warmtepomp
De combinatie van de PVT-panelen en de warmtepomp van Triple Solar vormt een all electric oplossing. Het systeem bestaat uit een PVT-warmtepomp, een 200 liter RVS-boiler en een set van vier PVT-warmtepomppanelen die op het dak liggen.
Propaanwarmtepomp
Met de propaanwarmtepomp kan het rendement (door een hoger temperatuurbereik) een stuk hoger worden. Het voordeel is dat de oplossing nu ook voor bestaande bouw met hybride oplossingen te realiseren is. Het is namelijk mogelijk om een groter verwarmingsdeel en zelfs het tapwater via de warmtepomp te verwarmen.
Nu ook mogelijk in hybride opstelling
Voordat Triple Solar met een eigen warmtepomp op de markt kwam, werden PVT-panelen alleen gebruikt met een water/water warmtepomp met een op maat gemaakte hydraulische schakeling en software, waarbij de warmteoverdracht met het koudemiddel glycol plaatsvond. We lieten de opstelling van een PTV-paneel met een NIBE water/water warmtepomp zien op onze vorige Solar Solutions-stand en in ons Inspiratiecentrum in Zwolle.
Deze combinatie rendeert het beste tussen de -5 en 25˚C. Hierdoor was deze toepassing eigenlijk niet mogelijk bij bestaande bouw. Er was bijvoorbeeld altijd een volledige elektrische back-up nodig voor het opgestelde vermogen. Een kostenverhogende 3-fase aansluiting én veel plek voor het grote formaat van deze warmtepomp. Met deze (hybride) warmtepomp is die 3-fase aansluiting niet nodig en het formaat van de warmtepomp is ook een stuk compacter. De warmtepomp is 83 x 48 x 45 cm,weegt minder dan 50 kg en kan in twee delen van 25 kg naar zolder gedragen worden.
Voordelen propaanwarmtepomp
De Triple Solar warmtepomp werkt met propaan (R290). De warmtepomp is door Triple Solar en de Deense warmtepompfabrikant Metrotherm ontwikkeld. Het voordeel van propaan is het bredere bereik van -20 tot 50˚C én dat hij een aanvoertemperatuur van +70˚C maakt zónder elektrisch element.
Het propaan zit alleen in het compressorcircuit en blijft dus binnen de toegestane injectievolume van 150 gram binnenshuis. Daarnaast is propaan een milieuvriendelijk koudemiddel. R290 wordt al door meerdere warmtepompfabrikanten gebruikt als alternatief voor R410a. Omdat het koudemiddel alleen in het toestel zit, heeft de installateur geen F-gassencertificaat nodig. Na een training bij Triple Solar zelf, is hij in staat de warmtepomp met PVT-panelen te installeren.
Verwarming én tapwater via Triple Solar warmtepomp
De Triple Solar warmtepomp heeft een vermogen van 3,5kW. Het is ook mogelijk om de warmtepomp te gebruiken voor het verwarmen van tapwater. Dat betekent dat hij ook in de hybride toepassing een deel van het tapwater kan verwarmen in plaats van de cv-ketel. Ook is het mogelijk om een groter deel van de verwarming over te nemen ten opzichte van een lucht/water hybride warmtepomp. Je haalt dus nóg meer uit deze hybride opstelling en ook voor bestaande woningen wordt het dan zeer aantrekkelijk.
De PVT-hybrideopstelling werkt met elke modulerende hr-ketel. De hr-ketel wordt aangestuurd vanaf de warmtepomp. Deze geeft aan wanneer de ketel modulerend moet bijspringen voor de juiste aanvoertemperatuur. Voor de hybride opstelling wordt het warmtepomppakket uitgerust met drie PVT-panelen. Bij nieuwbouw gaat dit om vier panelen.
De warmtepomp heeft al een ingebouwde driewegklep. Met een 200 liter boilervat is er genoeg vermogen om een appartement tot 100m2 volledig met de PVT-warmtepompopstelling te verwarmen. De optie koelen is óók mogelijk met de PVT-warmtepompopstelling.