DUURZAAM VERBINDEN MAKEN WIJ SAMEN MOGELIJK

Door Technische Unie
6 maart 2023
Technische Unie


Het wordt steeds belangrijker om zelf opgewekte energie efficiënt te gebruiken. Zeker als de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. Dit omdat de zelf opgewekte stroom straks niet meer verrekend wordt met de stroom van het net die je hebt gebruikt. Wel komt er een terugleversubsidie voor in de plaats.

Dat betekent dat er een vergoeding per kWh komt voor de stroom die je teruglevert aan het net. Maar, deze vergoeding komt neer op de kale stroomprijs. De btw en het energiebelastingvoordeel is dan weg. Kortom: hoe kun je na de regeling dan toch zo efficiënt en optimaal mogelijk gebruik maken van zelf opgewekte stroom? 

Zonnepanelen wekken overdag veruit de meeste stroom op. Om maximaal te profiteren van zelf opgewekte zonne-energie moet je dus de stroom direct gebruiken in plaats van terugleveren aan het net. De eerste stap is het meten van de opbrengst, want: meten = weten!

Meten = weten

De opbrengst van je zonnepanelen kun je meten. Dit kan op de omvormer, met een kWh-meter, een data logger, een slimme meter of een energiemonitoringsysteem.
Je kunt het verbruik zelf aflezen op een kWh-meter of op de omvormer, maar handiger nog zijn IOT-systemen die de data versturen naar een server op het internet. Dan kun je het namelijk aflezen op je smartphone en zelfs de hele geschiedenis van de opwek inzien. 

Weten = sturen

Zodra je weet hoeveel de zonnepanelen op welk moment opbrengen, kun je gaan sturen. Dit kun je zelf doen door bijvoorbeeld overdag, als de zon flink schijnt, de wasdroger aan te zetten of de auto op te laden. Maar er zijn ook slimme systemen die dit voor je kunnen doen. Deze systemen geven apparaten zoals de wasmachine of de laadpaal een seintje zodra er veel stroom wordt opgewekt. Op dat moment begint de laadpaal dan ook met laden en de wasmachine te draaien. 

Sturen = duurzaam

Door zelf óf een slimme toepassing te laten sturen, zorg je ervoor dat de energie die op dat moment wordt opgewekt direct wordt gebruikt. Die energie wordt dus ook niet meer teruggeleverd aan het net én je gebruikt geen energie van het net op dat moment. Door zelf opgewekte energie op deze manier te sturen en te gebruiken, ben je dus eigenlijk heel duurzaam bezig. 

Kom gratis naar Solar Solutions 2023

Meer weten over de mogelijkheden van slim omgaan met zelf opgewekte energie? Wij vertellen u er graag alles over op de beurs. Meld u gratis aan met de code 2023TU

Wat: Solar Solutions 2023
Waar: Expo Greater Amsterdam, Stelling 1, 2141 SB Vijfhuizen, stand C13
Wanneer: 14, 15 en 16 maart van 10.00 tot 18.00 uur
Registratiecode gratis e-ticket: 2023TU