'MET HYBRIDE WARMTEPOMPEN HEBBEN WIJ INSTALLATEURS GOUD IN HANDEN'

Door Technische Unie
7 oktober 2021
Technische Unie

Twaalf jaar geleden sprong hij in het diepe. Martin Hoekstra, eigenaar van ST/Warmte uit het Zuid-Hollandse Nieuwkoop begon met het installeren van duurzame oplossingen. Hij zag namelijk toen al in hoe belangrijk deze overstap zou worden. Hij startte met zonnepanelen, daarna volgden ook hybride en all electric warmtepompen. De afgelopen jaren groeide zijn bedrijf mede dankzij die stap uit van zes naar dertig medewerkers.

Waarom de uitbreiding van cv-ketels naar (hybride) warmtepompen?

Martin Hoekstra: “Ik kwam in aanraking met duurzame installateurs via een vakgroep van Techniek Nederland (voorheen UNETO VNI, red.). In die tijd ging het nog vooral om aardwarmtepompen. Maar mijn interesse in de duurzaamheidsbranche was gewekt. We begonnen met zonnepanelen en zijn daarna gestart met hybride en all electric warmtepompen.”

Meer weten? Lees hier hoe een hybride warmtepomp precies werkt

Krijgen jullie veel offerteaanvragen voor hybride warmtepompen?

“Laat ik het zo stellen: we plaatsten de afgelopen vijf jaar méér hybride warmtepompen dan cv-ketels. Zo’n 50 procent van alle offerteaanvragen die we krijgen gaat over het verduurzamen van de woning. Het antwoord op die vraag is dan vaak hybride. Klanten komen zelf nog niet met het hele plaatje. Wij adviseren ze daarin. Veel klanten weten namelijk helemaal niet dat een hybride warmtepomp in hun woning vaak een beter resultaat behaalt dan een all electric warmtepomp.”

Hoe kan hybride een betere oplossing zijn dan een all electric warmtepomp?

“Veel woningen zijn nog niet geschikt voor een all electric oplossing. Een hybride warmtepomp plaats je naast de cv-ketel. De hybride warmtepomp zorgt dan het grootste gedeelte van het jaar voor de verwarming van de woning. De cv-ketel verzorgt het warme tapwater en springt bij op de hele koude dagen.

Ik schat in dat zo’n 70 procent van de Nederlandse woningen technisch geschikt is voor een hybride warmtepomp. Daar valt dan veel meer mee te winnen dan als je je woning eerst compleet moet isoleren.

We hebben zelfs een klant gehad waarbij we een hybride warmtepomp aansloten op twee groepen van de vloerverwarming. Ze bespaarden daarmee 90 procent op hun gasverbruik. De woning leende zich niet voor een all electric oplossing. Maar is dat nodig als je met een hybride warmtepomp al zoveel kunt besparen?”

Hoe trek je mensen over streep om te kiezen voor een hybride warmtepomp in plaats van een nieuwe cv-ketel?

“Mensen willen allemaal heus wel minder CO2 uitstoten. Of ze voelen zich schuldig tegenover de Groningers. Maar uiteindelijk zijn ze pas bereid stappen te nemen als het ze daadwerkelijk iets oplevert.

Met een hybride warmtepomp kun je enorm op gas besparen. Je kunt je geld op de bank zetten en hopen dat de rente een keer omhoog gaat. Maar je kunt ook investeren in een hybride warmtepomp waarmee je maandelijks geld bespaart op gas. Dat voel je in de portemonnee en dát trekt mensen uiteindelijk over de streep.”

Geven jullie klanten ook weleens een negatief advies voor een hybride warmtepomp?

“Bij ongeveer één op de tien klanten zeggen we dat het beter is om het niet te doen. De woning is dan te groot, het afgiftesysteem is te oud óf de woning is niet voldoende geïsoleerd. Maar veruit de meeste woningen zijn wél geschikt voor een hybride warmtepomp.”

In wat voor type woningen wordt de hybride warmtepomp het meest geïnstalleerd?
Martin Hoekstra

“Dat zijn met name woningen die gebouwd zijn vanaf de jaren 80. Bij eengezinswoningen en twee-onder-één-kap-woningen wordt de hybride warmtepomp door ons het meest geïnstalleerd.”

Is de hybride warmtepomp niet slechts een tussenoplossing?

“Het is een tussenoplossing als je het hebt over de klimaatproblematiek. Uiteindelijk gaan we in 2050 volledig van het gas af. Maar je kunt het ook op een andere manier bekijken. Als iedereen nu een hybride warmtepomp zou aanschaffen, wordt er al flink bespaard op de CO2-uitstoot. En huishoudens houden maandelijks flink wat geld over. In de komende 15 à 20 jaar kun je met dat bespaarde geld de woning voldoende aanpassen voor de volgende stap: een all electric oplossing.”

Waarom zijn veel installateurs nog terughoudend met het installeren van warmtepompen?

“De installatiebranche is heel conservatief. We zijn dan ook voorzichtig met nieuwe producten. Je kunt het je gewoonweg niet permitteren om fouten te maken. Daarom moet je eerst zelf investeren in kennis van zo’n product. Wij zijn de hybride warmtepomp bijvoorbeeld eerst zelf gaan testen. En ja, we hebben ook weleens een pompje moeten terughalen omdat het niet naar behoren werkte. Maar om iets goed te kunnen, moet je fouten durven maken.”

Waarom zouden installateurs wél moeten beginnen aan het installeren van hybride warmtepompen?

“Wij installateurs hebben goud in handen. Kijk naar de enorme vraag naar duurzame installaties. En een hybride warmtepomp kan een klant in vier tot zeven jaar terugverdiend hebben. Dat is een prachtige investering. Dit type warmtepomp verdient zich veel sneller terug dan zonnepanelen. Die kans moet je als installateur dan toch niet laten liggen?”

Bekijk onze hybride warmtepompmerken