Lucht/lucht-warmtepomp. Hoe werkt dat?

Door Technische Unie
16 oktober 2020
Technische Unie

Een lucht/lucht-warmtepomp is een goede oplossing om een woning op een duurzame manier te verwarmen én te koelen. Duurzaam, omdat er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen. Er is alleen elektriciteit nodig.

Waaruit bestaat een lucht/lucht-warmtepomp?

Een lucht/lucht-warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Deze staan met elkaar in verbinding.

Binnenunit

De binnenunit van een lucht/lucht-warmtepomp blaast warme of koude lucht de woning in. Er zijn verschillende binnenunit verkrijgbaar. Het is ook mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan dezelfde buitenunit.

Buitenunit

De buitenunit van een lucht/lucht-warmtepomp zuigt de buitenlucht aan en zet dit om in bruikbare warmte. De buitenunit kan op de grond, muur of op het dak worden geplaatst.

Hoe werkt een lucht/lucht-warmtepomp?

Een lucht/lucht-warmtepomp bestaat dus uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit trekt de buitenlucht aan doormiddel van een ventilator. Daarna brengt de warmtepomp met een compressor de buitenlucht op de gewenste temperatuur met behulp van een koelgas. Het opgewarmde koelgas geeft energie af aan de lucht die door de binnenunit wordt aangezogen. En zo blaast hij warme lucht de woning in. Een lucht/lucht-warmtepomp kan het ook precies andersom doen. Zo kan hij in de zomer de warme lucht binnen onttrekken en fungeren als een airconditioning.

Wanneer kiest uw klant voor een lucht/lucht-warmtepomp?

Is er nog geen verwarming in de woning aanwezig of alleen elektrisch, dan is een lucht/lucht-warmtepomp een overweging. De lucht/lucht-warmtepomp is een goed alternatief voor elektrische verwarming omdat elektrisch verwarmen hoge kosten met zich mee kan brengen.

Voor- en nadelen lucht/lucht-warmtepomp

Voordelen

  • Goedkoop: een lucht/lucht-warmtepomp is goedkoper dan de andere soorten warmtepompen
  • Airco: een lucht/lucht-warmtepomp kan in warme perioden ook fungeren als airconditioning
  • Werkt snel: een lucht/lucht-warmtepomp brengt een ruimte snel op de gewenste temperatuur
  • Eenvoudige installatie: Er is geen grote verbouwing nodig voor de installatie van een lucht/lucht-warmtepomp. Dit maakt de installatie een stuk eenvoudiger dan bij bijvoorbeeld een water/water-warmtepomp
  • Gasvrij: Met een lucht/lucht-warmtepomp zijn er geen fossiele brandstoffen nodig. Het is dus een oplossing voor gasvrij wonen

Nadelen

  • Een lucht/lucht-warmtepomp heeft een laag rendement bij koud weer. Er is dan ook een extra verwarmingstoestel nodig om bij te springen in de koude wintermaanden
  • Een lucht/lucht-warmtepomp is niet te combineren met bestaande radiatoren of vloerverwarming

meer over...

Alles over warmtepompen