SALDERINGS- EN BTW-REGELING ZONNEPANELEN STOPT. WAT NU?

Door Technische Unie
10 oktober 2022
Technische Unie

Zonnepanelen zijn door de hoge energieprijzen hartstikke populair. En voor de teveel opgewekte stroom, die je teruglevert aan het net, krijg je nog geld toe ook! Toch is dit afgelopen maand veranderd. Energiebedrijven schroefden de terugleververgoeding onlangs drastisch terug naar 9 cent per kWh. Een flinke verlaging, want dit was eerst ruim 50 cent.

Salderingsregeling pas vanaf 2025 afbouwen

Een flinke domper voor klanten van de energiebedrijven dus. Waar ze eerst een flink zakcentje verdienden aan hun ongebruikte stroom, teren ze nu in. 
Mensen met zonnepanelen kunnen de stroom die ze opwekken tot 2030 salderen. De salderingsregeling zou volgend jaar al worden teruggeschroefd, echter wil het kabinet dit uitstellen tot 2025 om mensen te blijven stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen.

Op jaarbasis wekt zo’n 25 procent van de 1,8 miljoen Nederlandse huishoudens met zonnepanelen gemiddeld 900 kWh méér stroom op dan ze zelf gebruiken. Klanten van de drie bovengenoemde energieleveranciers houden sinds vorige maand dus een stuk minder over aan het terugleveren naar het net. 

Iedereen wil zonnepanelen

Eén energiebedrijf had een hogere terugleververgoeding dan andere energiemaatschappijen. Hiermee wilden ze de aanschaf van zonnepanelen stimuleren. Maar, zeggen ze dat is nu niet meer nodig. Iedereen wil immers zonnepanelen met deze hoge energieprijzen. Ook het kabinet is daarmee eens. Zij willen daarom de btw op zonnepanelen voor huiseigenaren per 1 januari 2023 afschaffen. Momenteel zit daar nog een btw-tarief van 21 procent op. 

Opgewekte zonnestroom volledig zelf gebruiken

Vanaf 2025 krijg je dus minder geld voor je teruggeleverde zonnestroom aan het elektriciteitsnet. Dat maakt het interessanter om de stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. En voor huiseigenaren die pas in de toekomst zonnepanelen willen aanschaffen is het aantrekkelijk om eens na te denken over zonnepanelen en/of zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler, thermische batterij voor warm water, warmtepompboiler of een elektrische boiler. 
Zo wordt alle stroom die wordt opgewekt volledig benut en is salderen niet meer nodig. Lees meer over deze alternatieve duurzame mogelijkheden