VOORKOM ENERGIEVERSPILLING VIA HET DOUCHEPUTJE

Door Technische Unie
19 juli 2023
author-image

Nederlandse huishoudens gebruiken 1 miljard m3 aardgas voor het opwarmen van douchewater. Dat is 15 tot 20 procent van het huishoudelijk gasverbruik. En douchewater spoelt warm het riool in. Super zonde dus. Met een DoucheWTW kun je je energie met 30 tot wel 55 procent reduceren!

Met een stijgend douche-aandeel in de totale energiebehoefte (in nieuwbouw meer dan 50%), is het reduceren van deze vraag met een doucheWTW een serieuze verduurzamingsoptie.

Wellicht kent u de standaard douchepijpWTW (Luxxor Showersave® serie) al. Een hoog efficiënte warmtewisselaar, geplaatst in de uitloop van de douche op de verdieping onder de douche.

Voor een gelijkvloerse toepassing is er nu de actieve doucheWTW: de Luxxor Hamwells Blue-serie. Beide series hebben nagenoeg gelijke energiebesparing. Door de gelijkvloerse toepassing is de hoog efficiënte doucheWTW nu bereikbaar voor elke douche en op elk moment.

DoucheWTW in bestaande- en nieuwbouw

In nieuwbouw geeft het toepassen van doucheWTW eenvoudig zoveel besparingsvoordelen, dat een doucheWTW net zo gewoon zou moeten zijn als isolatie en kierdichting. Naast kostenreductie voor de eindverbruiker, levert energiebesparing voordelen op zoals een kleinere benodigde bron, kleinere opslag van tapwater en verlaging belasting van het elektriciteitsnet.

De drastisch kleinere capaciteit voor warmtapwater maakt verregaande verduurzaming ook in bestaande bouw makkelijker. Kleinere boilers voor warmwater verkleinen de ruimte voor de tapwater installatie, verlaagt de belasting op de constructie én verlaagt stilstandsverliezen. In samenwerking met de hybride warmtepomp neemt het gasverbruik nog verder af, waardoor het resterende (aard)gas eenvoudiger kan vergroenen.

De Luxxor doucheWTW’s reduceren het douche-energieverbruik met 30 tot 55 procent (afhankelijk van type en installatiewijze). Deze energiebesparing levert voordelen op voor bewoners, de bouwkolom én gebouweigenaren. De belangrijkste voordelen op een rij:

Voordelen Luxxor doucheWTW

  • Verbeterde BENG 2 en BENG 3 (en energielabel)
  • Lagere energiekosten, die ook minder gevoelig zijn voor prijsfluctuatie
  • Lagere benodigde broncapaciteit. Lagere bronkosten en/of eenvoudiger voldoen aan garanties
  • Een kleinere benodigde boiler met hetzelfde comfort. Voorbeeld: 40 minuten douchen (7,5L/min) met een 100l i.p.v. 180l boiler
  • Een kleinere boiler heeft minder ruimte nodig, is lichter en heeft minder stilstandverlies
  • Meer flexibiliteit en comfort met dezelfde boiler
  • Bestaande bouw: verandering gezinssamenstelling zonder comfortverlies 
  • Nieuwbouw: verandering in woningindeling zonder herberekening
  • In hotels, zwembaden en zorgcentra veilige warmtapwateroplossingen zonder ringleiding mogelijk, zonder problemen met aansluitcapaciteit
  • Lagere druk op het elektriciteitsnet op wijkniveau, ook op piekmomenten. Dit zorgt dat uw project binnen de beschikbare aansluitcapaciteit blijft 

De Luxxor producten zijn volledig gecertificeerd (KIWA, kwaliteitsverklaringen in BCRG), zijn recyclebaar, worden geproduceerd in Nederland. 
Circulair verduurzamen van woningen was nog nooit zo makkelijk!

Meer over Duurzaam Ontdekt