BIJ 85% VAN HUISHOUDENS IS CV-INSTALLATIE NIET IN ORDE. DANKZIJ U STRAKS WEL?

Door Technische Unie
14 oktober 2022
Technische Unie

Bij ruim 85 procent van de woningen in Nederland is de cv-installatie niet goed waterzijdig ingeregeld. Dat is jammer, want met de juiste inregeling bespaart uw klant flink op energiekosten. En dat is zeker met de energierekening van nu broodnodig! 

85 procent van de cv-installaties zijn niet goed ingeregeld in Nederland

De aanvoertemperatuur van een cv-ketel wordt vaak door de monteur te hoog ingesteld. Op deze manier krijg je ook met weinig water in de radiatoren de woning warm. Het nadeel is dat dit onnodig veel energie kost. Als je een cv-installatie waterzijdig inregelt kan de aanvoertemperatuur omlaag. En dat merkt je klant weer op de energierekening. 

Hoe werkt waterzijdig inregelen?

Eerst moeten alle radiatoren in huis worden nagelopen. Dan wordt bepaald hoeveel vermogen er nodig is per radiator. Zo wordt berekend hoeveel water er door de installatie moet stromen om de woning lekker warm te krijgen. 

Daarna wordt de cv-installatie afgetapt en worden er eventueel nieuwe radiatorafsluiters met een instelbare begrenzing voor de waterstroom op de radiatoren geïnstalleerd. 

Vervolgens wordt de cv-installatie gevuld en ontlucht. En wordt er per radiator gekeken op welke begrenzing de radiatorafsluiter moet worden afgesteld. 

Dan wordt het vermogen van alle radiatoren in de woning bij elkaar opgeteld. Dit vermogen wordt de cv-ketel ingesteld als het maximale vermogen tijdens het verwarmen. Wanneer bepaalde radiatoren (bijvoorbeeld op zolder) nooit worden gebruikt, worden deze van het totaal afgetrokken. 
De capaciteit van de pomp wordt zo laag mogelijk ingesteld. Maar wel precies voldoende om drukverliezen te voorkomen. 

Welke voordelen ervaart de klant na waterzijdig inregelen?

Nadat je cv-ketel waterzijdig hebt ingeregeld, gaat je klant veel voordelen ervaren. De cv-ketel hoeft nu minder moeite te doen om de woning te verwarmen. Hij moduleert beter. Dit scheelt enorm in energieverbruik. 
Het ruisen in de radiatoren is hiermee ook opgelost. De radiator in alle kamers warmen nu gewoon op. Geen enkele blijft meer koud (als dat niet de bedoeling is). 

En met de thermostaatknoppen op de radiatorafsluiter kan je klant simpel de temperatuur per kamer regelen. 

Wijs je klant altijd op de optie van waterzijdig inregelen

Veel klanten weten helemaal niet wat de voordelen van waterzijdig inregelen zijn. Het is dan ook een gemiste kans om er niet over te beginnen bij een jaarlijkse check (of reparatie/vervanging) van een cv-ketel. Voor een paar honderd euro kan je klant tussen de 5 en 30 procent aan energie besparen. Dat is goed voor zijn portemonnee én voor die van jou.