Duurzaam Ontdekt

Door Technische Unie
4 oktober 2022
Technische Unie

Als je denkt aan duurzame technische oplossingen, schieten warmtepompen of zonnepanelen vaak als eerst door je hoofd. Dat is niet zo gek, want het zijn immers de meest bekende duurzame toepassingen. Toch zijn er nog veel meer producten waarmee je flink op energie bespaart. En over deze toepassingen hebben wij het hier. 

Het verduurzamen van gebouwen en woningen begint vrijwel áltijd met de Trias Energetica. Dit is een strategie om zo duurzaam en zuinig mogelijk om te gaan met de beschikbare energiebronnen. De Trias Energetica bestaat uit 3 stappen:

  • 1. Beperk de energievraag
  • 2. Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen
  • 3. Gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt

Trias Energetica. De stap naar een energiezuinig gebouw

Beperk de energievraag. De eerste stap is dan ook het zo goed mogelijk isoleren (en ventileren) van een gebouw. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder de energievraag is. Zodra de isolatie op orde is kun je bekijken of een gebouw klaar is voor toepassingen zonder gebruik van fossiele brandstoffen. En als er dan gekozen is voor duurzame toepassingen, zorg er dan voor dat ze zoveel mogelijk met elkaar 'samenwerken' en goed zijn (waterzijdig)ingeregeld. Dit geldt ook voor oplossingen die wél werken op fossiele brandstoffen. 

Duurzame oplossingen

Om te verduurzamen is dus niet direct een complete all electric warmtepomp nodig. Er zijn meer oplossingen om op gasverbruik te besparen. De toepassingen die we hieronder uitlichten zijn voornamelijk warmtapwateroplossingen. 

Warmtepompboiler

Warmtepompen zijn niet voor alle woningen geschikt. Vaak moet er eerst beter geïsoleerd worden voordat er überhaupt gedacht kan worden aan toepassingen met lagetemperatuurverwarming. Voor tapwaterverwarming ligt dat anders. Daar is vaak wel een duurzame oplossing toe te passen, zoals een warmtepompboiler. 


 

Zonneboiler

Een zonneboiler is een zeer interessante oplossing om te besparen op gas. Met een warmtepomp bespaar je ook op gas, maar een zonneboilersysteem is een toepassing die bijna altijd mogelijk is. Er is enkel ruimte nodig voor een boilervat én wat ruimte op het dak voor een zonnecollector.


 

Thermische batterij voor warm tapwater

Flamco heeft een uiterst compacte en zuinige oplossing voor warm tap- of verwarmingswater zonder gasaansluiting: de FlexTherm Eco. Dit is een thermisch laadstation die  in elke woning toepasbaar is. Het apparaat zet elektriciteit direct om in warmte en slaat die op voor de warmwatervoorziening in een woning. 


 

PVT-warmtepomp

Naast PVT-warmtepomppanelen brengt Triple Solar nu ook een warmtepomp op de markt. De Triple Solar PVT-warmtepomp werkt het het natuurlijke koudemiddel propaan en gaat zeer zuinig om met de opgewekte elektriciteit. De PVT-warmtepomp kun je zowel hybride (bestaande bouw) als gasloos (nieuwbouw) toepassen.


 

Elektrische boiler voor warm tapwater

De E-Smart elektrische boilers van Masterwatt gingen al optimaal om met energie. Maar vanaf nu kun je met de nieuwe regeling die standaard op de E-Smart Plus is geïntegreerd, ook duurzaam opgewekte energie benutten. 


 

Warmtepompboiler voor warm tapwater

Hoe kan je een woning duurzamer maken en zo besparen op de energiefactuur? Bij aankoop en installatie van warmtepompboiler Vica van Vasco bespaart de klant vanaf dag één op zijn energiefactuur!