Hoe kies ik de juiste vloerverwarming en radiatoren?

Door Technische Unie
8 augustus 2022
Technische Unie

Bij het dimensioneren van een verwarmingssysteem wordt er veel aandacht gegeven aan de selectie van de juiste warmtepomp of cv-ketel. Toch is het minstens zo belangrijk om ook de juiste vloerverwarming en/of radiatoren te kiezen om te voorkomen dat bepaalde ruimtes onvoldoende warm worden.

Bepaal het nodige vermogen per ruimte

Om de vloerverwarming en/of radiatoren juist te dimensioneren moet je eerst het nodige vermogen per ruimte bepalen. Dit doe je door een warmteverliesberekening te maken. Het resultaat is dan dat in de leefruimte bijvoorbeeld 2850 W verwarmingsvermogen nodig is.

Het is belangrijk om dit zeer accuraat te berekenen. Dit geldt al helemaal als het om een warmtepompinstallatie gaat en er dus met een lage watertemperatuur (< 45°C) verwarmd gaat worden. Hiervoor is een algemene vuistregel zoals 40 W/m² onvoldoende. Als we deze vuistregel gebruiken voor een ruimte van 20 m² met veel glas én voor een ruimte met weinig glas, dan kom je in beide gevallen op 800 W als het nodige vermogen uit. Dit terwijl de ruimte met veel glas in werkelijkheid veel meer vermogen nodig heeft dan de ruimte met weinig glas.

Hoe kies ik de juiste vloerverwarming?

In de vorige stap hebben we berekend dat in de leefruimte bijvoorbeeld 2850 W afgegeven moet worden. Bij vloerverwarming kun je dan twee dingen kiezen:

1. de legafstand tussen de vloerverwarmingsbuizen (bv. 10cm)
2. de aanvoer- en retourtemperatuur (bv. 35 °C en 30°C).

De aanvoer- en retourtemperatuur wordt op gebouwniveau vastgelegd. Daarna moet je per ruimte nagaan welke legafstand je moet gebruiken om voldoende vermogen af te geven. Als blijkt dat er niet voldoende vermogen afgegeven kan worden in een bepaalde ruimte, moet de aanvoer- en retourtemperatuur voor het volledige gebouw verhoogd worden. Verder moet je er ook op letten dat de temperatuur van de vloer niet stijgt boven de 29°C (alleen voor badkamers mag dit oplopen tot 33 °C).

Hoe kies ik de juiste radiatoren?

Voor de radiatoren wordt de aanvoer- en retourtemperatuur ook op gebouwniveau vastgelegd. In veel gevallen wordt hier met 70 °C en 50 °C (hoe lager, hoe beter het rendement van het verwarmingssysteem) gewerkt en op de technische specificaties van radiatoren staat het vermogen dat de radiator afgeeft bij 75/65/20.
Dit wil zeggen dat op de technische specificatie staat wat het vermogen is dat de radiator afgeeft bij een aanvoertemperatuur van 75 °C, een retourtemperatuur van 65 °C en een ruimtetemperatuur van 20 °C.

Stel dat dit bijvoorbeeld 1200 W is, dan zal deze radiator in werkelijkheid veel minder vermogen afgeven omdat we ervoor gekozen hebben om met een aanvoer- en retourtemperatuur van 70/50 te werken in plaats van 75/65. De 1200 W moet je dan omrekenen naar het werkelijk afgegeven vermogen en dit kan dan bijvoorbeeld 900 W zijn.

Eenvoudig berekeningen maken met Heat-Box

Heat-Box is een eenvoudige software tool die gebruikt wordt voor het maken van warmteverliesberekeningen. Technische Unie gebruikt de tool zelf ook om klanten te helpen bij warmtepompprojecten. Ook u kunt met Heat-Box aan de slag. 

Het bepalen van het nodige vermogen op ruimteniveau gebeurt door de oppervlakte, de gewenste temperatuur en de begrenzingen van de vloer en het plafond aan te geven. Dit is simpel aan te geven en dit ziet er dan zo uit:

Dimensioneren woonkamer

Voor de woonkamer/leefruimte kunnen we dan de vloerverwarming dimensioneren:

Dimensioneren slaapkamers

Voor de slaapkamer kunnen we een radiator kiezen:

Radiatoren keuze in Heat-Box

We zien hier dat de radiator bij 75/65/20 1196 W afgeeft en bij het gekozen regime (70/50) nog 922 W afgeeft. Maar dat is voldoende om deze ruimte op te warmen. Wilt u dit zelf ook proberen? Als klant van ons kunt u Heat-Box nu gratis een maand proberen. Daarna nog steeds enthousiast? Dan ontvangt u een jaar lang korting op uw abonnement.

Start Heat-Box 1 maand gratis