Om een verwarmingssysteem goed te dimensioneren is het belangrijk om een warmteverliesberekening te maken. Met deze berekening bepaal je het vermogen, dat nodig is voor het gebouw, om deze het hele jaar door warm te houden. Het maken van zo’n berekening kan veel tijd in beslag nemen. Maar als er een BENG-berekening beschikbaar is, kun je dit ook op een snellere manier doen. In 5 minuten zelfs!
Hoe maak ik een warmteverliesberekening op basis van BENG-berekening
Van BENG-berekening naar warmteverliesberekening
Voor alle nieuwe gebouwen die vanaf 1 januari 2021 gebouwd werden, moet er een BENG (Bijna Energieneutraal Gebouw)-berekening gemaakt worden. Hierin wordt berekend wat het energieverbruik van het gebouw is in kWh/m².jr (kWh per m² per jaar).
Een BENG-berekening is een energieberekening op jaarbasis. Een warmteverliesberekening is een pieklastberekening op het koudste moment van het jaar. Het gaat hier dus over 2 totaal verschillende berekeningen en uit het resultaat van een BENG-berekening kun je dus niet afleiden wat het nodige verwarmingsvermogen van een gebouw is.
De BENG-berekening bepaalt immers het energieverbruik over alle uren van een jaar en voor het bepalen van het nodige verwarmingsvermogen willen we alleen het vermogen weten dat nodig is op het koudste moment van het jaar.
Hoe ziet een BENG-rapport eruit?
In de tool Heat-Box kun je automatisch de gegevens van een berekening, gemaakt met de UNIEC software, overnemen. In het UNIEC-rapport vind je een gedetailleerde lijst van alle isolatielagen, inclusief de juiste oppervlakte (m²) en de Rc-waarde (m² K/W). Verder vind je in het rapport ook de luchtdichtheid van het gebouw en het vloeroppervlak. Deze gegevens kun je automatisch overnemen en op basis hiervan maak je in 5 minuten een gedetailleerde warmteverliesberekening. In onderstaande video zie je hoe dat werkt:
Belangrijke opmerkingen
- In de ISSO 51, 53 & 57 richtlijn worden 2 berekeningsmethodes beschreven: de schilmethode-berekening en de ruimte per ruimte berekening. De berekening die hier beschreven wordt volgt volledig de schilmethode-berekening en bepaalt het nodige verwarmingsvermogen op gebouwniveau (bijvoorbeeld 6kw; nodig voor het dimensioneren van de warmtepomp). Als je ook het vermogen per ruimte nodig hebt (voor het dimensioneren van radiatoren of vloerverwarming), moet er ook een ruimte per ruimte berekening uitgevoerd worden.
- Deze berekening is heel handig in gebruik als je offertes voor warmtepompen voor nieuwbouw projecten moet maken.
- Veruit de meeste BENG-berekeningen in Nederland worden uitgevoerd met de UNIEC software. Er zijn echter ook andere softwarepakketten in omloop en als daarmee het BENG-rapport werd aangemaakt zijn ze helaas niet in Heat-Box te importeren.
Bereken het zelf eenvoudig in Heat-Box
Heat-Box is een software tool die gebruikt wordt voor het maken van warmteverliesberekeningen. In Heat-Box kunt u zelf BENG-rapporten die zijn aangemaakt met de UNIEC software importeren.
Een voorbeeld van deze berekening in Heat-Box ziet er dan zo uit:
Klant van ons? Probeer Heat-Box 1 maand gratis
Wilt u ook een warmteverliesberekening maken? Als klant van ons kunt u Heat-Box nu gratis een maand proberen. Daarna nog steeds enthousiast? Dan ontvangt u een jaar lang korting op uw abonnement.