TIA PORTAL ALS BASIS VOOR DE DIGITALE FABRIEK

Door Siemens
6 september 2022
author-image

Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal) integreert niet alleen de basissoftware voor het programmeren van de besturing of visualisatie, het biedt ook uitgebreide communicatie mogelijkheden om de digitaliseringsslag te maken

Siemens automatisering wit website

Programmeer alles, van controllers tot HMI's en energiebeheer

Siemens heeft alle belangrijke automatiseringscomponenten geïntegreerd in TIA Portal. Dit betekent dat alles kan worden geprogrammeerd, van controllers tot remote IO, aandrijvingen en HMI's tot veiligheid en energiebeheer. Een consistente database en bibliotheken met veelgebruikte functies maken engineering nog sneller en eenvoudiger. Dit volledig geïntegreerde automatiseringsportfolio wordt voortdurend uitgebreid met innovaties die vormgeven aan de toekomst van automatisering en bedrijven in staat stellen om te voldoen aan hun huidige en toekomstige uitdagingen.

systeem cloud digitaal

Sneller, flexibeler, duurzamer

Om productiebedrijven toekomstbestendig te maken, moeten hun productiefaciliteiten worden aangepast om te voldoen aan de wensen van de klant. Digitalisering is hierbij essentieel.

Fabrieken genereren enorme hoeveelheden data. Deze gegevens zijn de sleutel naar optimalisatie en concurrentievermogen, maar tegelijkertijd groeit de hoeveelheid data en de verscheidenheid aan databronnen snel. Daarom is het een grote uitdaging om het maximale uit deze gegevens te halen, om aan de steeds kritischere eisen van de klant te kunnen voldoen, zoals flexibele productie van klant specifieke opdrachten.

Dit is alleen mogelijk met consistent gegevensbeheer, wereldwijde standaarden, gestandaardiseerde interfaces, en openheid van OT (Operationele Technologie) naar IT (Informatie Technologie). Op productieniveau, in het OT-gebied, genereren sensoren en actuatoren veel data om automatiseringstaken uit te voeren. Op IT-gebied draait alles om informatie. De toegevoegde waarde ligt in het combineren van deze twee omgevingen.

OPC UA als standaard interface

OPC UA kan worden geïntegreerd in bestaande industriële Ethernet-netwerken en communiceren over de bestaande Profinet-infrastructuur zonder invloed op de prestaties. Beveiligingsmechanismen zoals authenticatie, autorisatie en encryptie zorgen ervoor dat de verbinding veilig is. Het is open en platformonafhankelijk wat gegevensuitwisseling tussen apparatuur van verschillende leveranciers eenvoudig maakt. Het maakt gestandaardiseerde gegevensuitwisseling met bijvoorbeeld Scada, MES of Cloud toepassingen mogelijk.

De PLC is het hart van de besturing en daarmee van grote waarde bij het verzamelen van productiedata. Met de uitgebreide keuze aan SIMATIC controllers is er voor elke besturing een passende PLC beschikbaar. Of u een compacte S7-1200 of de krachtige S7-1500 controller inzet, ze bieden allemaal de mogelijkheid tot OPC UA communicatie. Dit is eenvoudig en consistent binnen TIA Portal te configureren.

Volg een TIA Portal-training

Wilt u meer weten over TIA Portal, de automatiseringslaag van Siemens? Volg een training bij TU Campus.