WATERMANAGEMENT: NEEM ZELF DE TOUWTJES IN HANDEN

Watermanagement: neem zelf de touwtjes in handen

Watertekort én wateroverlast

Watermanagement wordt steeds belangrijker in de bouw- en installatiebranche. Door klimaatverandering en een groeiend bevolkingsaantal krijgen we volgens het RIVM in 2030 waarschijnlijk al te maken met een drinkwatertekort. Naast langere periodes van droogte, krijgen we ook te maken met steeds heftigere hoosbuien en de wateroverlast die daarbij komt kijken. Kortom: we moeten anders omgaan met water. Wat u kunt doen? Dat vindt u op deze pagina. 

Zes pijlers van watermanagement

Hoe begin je met watermanagement en wat levert het op?

Waarom slim watermanagement?

Slim watermanagement (of waterbeheer) is nodig om te voorkomen dat we in 2030 een tekort aan drinkwater hebben. Sommige drinkwaterbedrijven hebben nu al te weinig drinkwaterreserves. We moeten water langer vasthouden, grote watervoorraden aanleggen en alternatieve waterbronnen ontwikkelen. Maar ook bedrijven en consumenten moeten nú al bewust worden van het dreigend tekort. Water besparen scheelt niet alleen geld, maar is ook bittere noodzaak. Lees meer over het dreigend drinkwatertekort en wat u kunt doen>>

Hoeveel is ons waterverbruik?

Per dag verbruiken we per persoon zo'n 128 liter water. Het kabinet wil het watergebruik per persoon terugbrengen naar 100 liter water in 2035. Dat is ongeveer net zoveel als het water dat we nu dagelijks door het toilet spoelen (ongeveer 30 liter per dag per persoon). Op onderstaande visual ziet u waar dat waterverbruik in zit. Uiteraard verschilt dit per persoon en per huishouden. Het gaat hier om een gemiddelde dat is berekend door het CBS. 

Wat betekent slim watermanagement?

Slim watermanagement betekent het gebruik van geavanceerde technologieën, data-analyse en innovatieve benaderingen om waterbeheer efficiënter, duurzamer en veerkrachtiger te maken. Dit kan door het toepassen van slimme oplossingen en digitalisering in verschillende aspecten van waterbeheer, zoals watervoorziening, distributie, behandeling en afvalwaterbeheer. Lees meer over voorbeelden van slim watermanagement>>

Waterbeheer en de installatiebranche

Goed watermanagement ligt ook in handen van de installatiebranche. Waterbesparende toepassingen komen voor in badkamers en keukens, in de vorm van waterbesparende douchekoppen of kranen. In de tuin in de vorm van infiltratiekratten of regenwateropslag voor sanitaire doeleinden.
In deze zes pijlers vindt u verschillende mogelijkheden over slimme manieren van watermanagement en de mogelijkheden voor uw bedrijf of klant. 

Vragen over watermanagement?

Benieuwd naar de mogelijkheden van slim watermanagement? Neem contact op met Leander van den Bos.