Watermanagement: neem zélf de touwtjes in handen

Watermanagement: neem zelf de touwtjes in handen

Watertekort én wateroverlast

Watermanagement wordt steeds belangrijker in de bouw- en installatiebranche. Door klimaatverandering en een groeiend bevolkingsaantal hebben we nu al te maken met een drinkwatertekort. Naast langere periodes van droogte, krijgen we ook te maken met steeds heftigere hoosbuien en de wateroverlast die daarbij komt kijken. Kortom: we moeten anders omgaan met water. Wat u kunt doen? Dat vindt u op deze pagina. 

Waarom watermanagement?

Watermanagement (of waterbeheer) is nodig om te voorkomen dat we een nog groter drinkwatertekort krijgen dan we nu al ervaren. Zo sprak het RIVM in april 2023 nog in een rapport over een dreigend tekort in 2030.

Inmiddels hebben we nú al te maken met een drinkwatertekort, waardoor nieuwe woonwijken en bedrijven momenteel niet aangesloten kunnen worden. 

We moeten dus slimmer met water omgaan, door het op te vangen, te hergebruiken, besparen waar mogelijk en wellicht alternatieve waterbronnen ontwikkelen. 

Deze wateroplossingen bieden onze leveranciers

Veel van onze leveranciers zien de urgentie van het drinkwatertekort en de 'watertransitie' die eraan komt in Nederland. Zij bieden dan ook talloze oplossingen; van drinkwaterbesparende oplossingen tot complete regenwaterbeheersystemen. Neem hieronder een kijkje per leverancier wat de mogelijkheden zijn. 

De 6 pijlers van watermanagement

Watermanagement kunnen we opdelen in zes pijlers. Door al deze pijlers in te zetten, maken we optimaal gebruik van kostbaar water. Deze pijlers zijn:

  1. Waterverbruik meten
  2. Water besparen
  3. Water opvangen
  4. Water recirculeren
  5. Water absorberen
  6. Waterkwaliteit

Watermanagement per doelgroep

Watermanagement is per doelgroep anders in te richten. Zo kun je als huiseigenaar kiezen voor een waterbesparende douchekop en thermostaatkraan om water te besparen. Hotels hebben weer te maken met gasten die vaak langer onder de douche staan en zwembaden die zo efficiënt mogelijk gereinigd en gefilterd moeten worden. En ook scholen kunnen met slimme aanpassingen heel veel water besparen. 

Waarom is waterbeheer een kans voor u?

Waterbeheer of watermanagement is super relevant voor de installatiebranche om de volgende redenen:

1. De toenemende vraag naar waterbesparende oplossingen

  • Steeds strengere wet- en regelgeving omtrent waterverbruik en -verspilling.
  • Groeiend bewustzijn bij consumenten over duurzaamheid en waterbesparing.
  • Toenemende watertekorten én wateroverschotten in sommige gebieden.

2. Samenwerking met andere professionals

  • Installateurs kunnen samenwerken met andere professionals, zoals loodgieters, architecten en ingenieurs, om waterbesparende projecten te realiseren.

3. Toekomstperspectief

  • De vraag naar waterbesparende oplossingen zal de komende jaren alleen maar toenemen.
  • Installateurs die zich nu al op dit gebied specialiseren, zijn goed voorbereid op de toekomst.

Hoeveel water verbruiken we eigenlijk in Nederland?

Per dag verbruiken we per persoon zo'n 129 liter water. Het kabinet wil het watergebruik per persoon terugbrengen naar 100 liter water in 2035. Dat is ongeveer net zoveel als het water dat we nu dagelijks door het toilet spoelen (ongeveer 30 liter per dag per persoon).  In Utiliteitsgebouwen wordt wel 1.000 liter per persoon per dag verbruikt. Ook in Hotels wordt veel meer liter persoon per dag verbruikt, namelijk 220 liter. En in de industrie gaat er ongeveer 386 miljoen kubieke liter water per dag (!!!) doorheen. Dat is zelfs 20% van het totale waterverbruik in Nederland. Meer lezen over de cijfers? Dat lees je hier.

Wet- en regelgeving water

Voor waterbeheer zijn er verschillende wetten en regels in Nederland. De belangrijkste vindt u hier. Ook is het handig om bij de gemeente waar u werk verricht informatie ophaalt over de lokale regelgeving. 

  • Waterwet die tot doel heeft een duurzaam en integraal waterbeheer te waarborgen. Deze wet regelt onder andere de bescherming tegen overstromingen, de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater en de vergunningverlening voor activiteiten die van invloed zijn op het watersysteem.

  • Landelijke maatlat: deze is nog niet verplicht, maar geeft een landelijk uniform referentiekader waarmee projecten klimaatbestendig en groen kunnen worden uitgevoerd. De maatlat beschrijft voor nieuwbouw doelen, prestatie-eisen en geeft richtlijnen mee voor de thema’s wateroverlast, droogte, hitte, biodiversiteit, bodemdaling en gevolgbeperking van overstromingen. 

  • Bouwbesluit 2012 waarin bouwvoorschriften zijn opgenomen die eisen stellen aan de waterhuishouding van gebouwen en hun directe omgeving. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende afvoercapaciteit zijn voor hemelwater en moet voorkomen worden dat water in het gebouw kan binnendringen.

  • Gemeentelijke verordeningen en waterschapsverordeningen die betrekking hebben op waterhuishouding en -beheer in de betreffende gemeente of regio. Deze verordeningen kunnen bijvoorbeeld eisen stellen aan het lozen van afvalwater of het aanleggen van regenwaterbuffers.

  • Omgevingswet en de Wet milieubeheer die indirect invloed hebben op de waterhuishouding in woningbouw.

De wet- en regelgeving omtrent watermanagement is nog volop in ontwikkeling. Zodra wij meer weten, zullen we deze opsomming aanvullen. Tip: bekijk ook altijd de lokale wet- en regelgeving van uw klus. 

Advies nodig over Watermanagement?

Meer weten over de mogelijkheden van watermanagement of kunt u hulp van ons gebruiken? Binnen ons Team Duurzaam is een focusteam voor watermanagement. Neem voor vragen, informatie en businesskansen contact op met Leander van den Bos via [email protected].

Energiemangementspecialist

Leander van den Bos - Adviseur Duurzame Energie oplossingen en Watermanagement