Voor waterbeheer zijn er verschillende wetten en regels in Nederland. De belangrijkste vindt u hier. Ook is het handig om bij de gemeente waar u werk verricht informatie ophaalt over de lokale regelgeving.
WATERMANAGEMENT: WET- EN REGELGEVING
- Waterwet die tot doel heeft een duurzaam en integraal waterbeheer te waarborgen. Deze wet regelt onder andere de bescherming tegen overstromingen, de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater en de vergunningverlening voor activiteiten die van invloed zijn op het watersysteem.
- Landelijke maatlat: deze is nog niet verplicht, maar geeft een landelijk uniform referentiekader waarmee projecten klimaatbestendig en groen kunnen worden uitgevoerd. De maatlat beschrijft voor nieuwbouw doelen, prestatie-eisen en geeft richtlijnen mee voor de thema’s wateroverlast, droogte, hitte, biodiversiteit, bodemdaling en gevolgbeperking van overstromingen.
- Bouwbesluit 2012 waarin bouwvoorschriften zijn opgenomen die eisen stellen aan de waterhuishouding van gebouwen en hun directe omgeving. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende afvoercapaciteit zijn voor hemelwater en moet voorkomen worden dat water in het gebouw kan binnendringen.
- Gemeentelijke verordeningen en waterschapsverordeningen die betrekking hebben op waterhuishouding en -beheer in de betreffende gemeente of regio. Deze verordeningen kunnen bijvoorbeeld eisen stellen aan het lozen van afvalwater of het aanleggen van regenwaterbuffers.
- Omgevingswet en de Wet milieubeheer die indirect invloed hebben op de waterhuishouding in woningbouw.
De wet- en regelgeving omtrent watermanagement is nog volop in ontwikkeling. Zodra wij meer weten, zullen we deze opsomming aanvullen. Tip: bekijk ook altijd de lokale wet- en regelgeving van uw klus.