We moeten anders omgaan met water. Op ons drinkwater zoveel mogelijk besparen, terwijl we regenwater veel meer en efficiënter moeten gebruiken. In zes pijlers leggen we hoe de installatiebranche hier een grote rol kan spelen.
De 6 pijlers van watermanagement
1. Water meten
Het meten van waterverbruik is de eerste stap naar zuiniger en efficiënter omgaan met water. Om het waterverbruik te meten zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals watermeters, flowmeters en sensoren. Het monitoren van water kan ook lekkages snel kenbaar maken.
Lees meer over water meten
2. Water besparen
Er zijn natuurlijk talloze manier om water te besparen. Het verschilt ook nog eens of het om een woonhuis, utiliteitsgebouw of om de industrie gaat. Ze doen het allemaal op hun eigen manier. In de woning- en utiliteitsbouw kunt u denken aan:
- waterbesparende handdouches
- waterbesparende toiletten
- waterloze urinoirs
- sensorkranen
- waterbesparende wasmachines en vaatwassers
Lees hier meer over water besparen
3. Water opvangen
Het opvangen van (hemel)water kan helpen om de druk op het drinkwater- en rioleringssysteem te verminderen en draagt bij aan duurzaam watermanagement. Het is belangrijk om de juiste opvangsystemen te kiezen die passen bij de specifieke situatie en om te zorgen voor een goede installatie en regelmatig onderhoud.
Een voordeel van regenwater opvangen is dat er minder drinkwater gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor het wassen van de auto, het doorspoelen van toiletten en het bewateren van de tuin. Lees hier meer over de mogelijkheden van water opvangen
4. Water recirculeren
In het verlengde van water opvangen zijn er ook veel mogelijkheden voor waterrecirculatie.
Waterrecirculatie wordt nu al toegepast in industriële processen, zwembaden of irrigatiesystemen.
Bij waterrecirculatie wordt het water verzameld en behandeld, zodat het geschikt is om opnieuw te worden gebruikt in hetzelfde proces of systeem. Het gezuiverde water wordt vervolgens opnieuw gebruikt, waardoor er minder vers water nodig is en er minder afvalwater wordt geproduceerd.
Ook valt het gebruiken van grijswatersystemen onder water recirculeren. In dit systeem wordt hemelwater gebruikt voor andere doeleinden, zoals het doorspoelen van het toilet.
Lees hier meer over de toepassingen van waterrecirculatie
5. Water absorberen
Waterabsorptie is ook een goede manier om efficiënt om te gaan met hemelwater. Waterabsorptie betekent eigenlijk het vermogen van een materiaal om water op te nemen. Een voorbeeld van een waterabsorberende toepassing is een sedumdak. Sedumdaken worden steeds populairder op nieuwbouwpanden. Niet alleen door het absorberende vermogen, maar ook doordat het een gebouw beschermt tegen hitte. In grote steden worden sedumdaken steeds vaker gezien als oplossing om de temperatuur in de stad lager te houden. Lees hier over water absorberen en hoe dat mogelijk is
6. Waterkwaliteit
Onze Nederlandse drinkwaterkwaliteit staat nog steeds in de top 10 van de wereld qua kwaliteit. Maar medicijnresten, bestrijdingsmiddelen en lozingen van afvalstoffen vormen een bedreiging voor de kwaliteit van onze drinkwatervoorziening.
Het behoud van de kwaliteit van ons water is dan ook ontzettend belangrijk. De installatiebranche kan hieraan bijdragen met het voorkomen van legionella door het installeren van geschikte leiding- en waterinstallaties. Installateurs kunnen ook zorgen voor de juiste temperatuurinstellingen van het water en het onderhoud van warmwatertoestellen en boilers.
Denk ook aan waterontharding. Lees hier over waterkwaliteit en voornamelijk de preventie van legionella