Water meten, want meten=weten

Technische Unie
8 november 2023
Technische Unie

In 2023 verbruikten Nederlandse huishoudens gemiddeld 128 liter drinkwater per persoon per dag. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2022, toen het gemiddelde verbruik 132 liter per persoon per dag was. De eerste stap om water te besparen, is om het verbruik effectief te meten.

Het meeste water bij huishoudens wordt verbruikt bij het douchen (44,2 liter per persoon per dag), gevolgd door het toilet doorspoelen (22,4 liter per persoon per dag) en het afwassen (14,2 liter per persoon per dag). 

De eerste stap: meten=weten

De eerste stap om het waterverbruik te verminderen, is om te weten hoeveel water er verbruikt wordt in een woning of gebouw. Want water meten=weten. Pas wanneer je inzicht hebt in het daadwerkelijke verbruik kun je effectief gaan besparen.

Installeer een digitale watermeter

Meten via de analoge watermeter kost veel tijd en abnormaal waterverbruik merk je zo niet direct op. In plaats van een analoge watermeter, kun je het jezelf makkelijker maken door een digitale watermeter te installeren. Digitale watermeters zijn watermeters die gebruikmaken van digitale technologie. Digitale watermeters hebben een aantal voordelen ten opzichte van analoge watermeters, zoals:

  • Ze zijn nauwkeuriger
  • Ze zijn makkelijker en real-time af te lezen
  • Ze kunnen automatisch gegevens doorsturen naar het waterbedrijf
  • Lekkages worden direct gedetecteerd

Wat kan een real-time digitale watermeter?

Digitale watermeters geven de klant live inzicht in het waterverbruik. Zo weet uw klant precies hoeveel water er wordt gebruikt bij het vullen van een bad, het douchen, de vaatwasser, wasmachine, het afwassen of het doorspoelen van de wc. 

De digitale watermeter plaats je op een analoge watermeter. Dan klik je de watermeter in de adapter, verbind deze met de wifi en het real-time aflezen op een mobiele telefoon/tablet kan beginnen. Ook zonder stroompunt is een digitale watermeter mogelijk. Kies dan voor een watermeter die (ook) op batterijen werkt. 

Lekkages meten

Een extra voordeel van een digitale watermeter is dat uw klanten direct abnormaal waterverbruik opmerken. Mocht er een lekkage zijn, dan is dat direct zichtbaar in de app. 

Watermanagement: neem de touwtjes zelf in handen

Watermanagement wordt steeds belangrijker in de bouw- en installatiebranche door het dringend watertekort in de nabije toekomst. Ga ook aan de slag!