Regenwater (of hemelwater) opvangen biedt u tal van voordelen en toepassingsmogelijkheden. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken, wordt de hoeveelheid water die naar het riool stroomt aanzienlijk verminderd. Dit zorgt niet alleen voor minder overstromingen, maar verlicht ook de druk op het rioolsysteem, waardoor installateurs minder problemen ondervinden met verstopte leidingen en overbelaste pompen. Maar hoe doe je dat, regenwater opvangen?
Regenwater opvangen: zó doe je dat
Waarom regenwater opvangen?
Het opvangen van regenwater is niet alleen goed om wateroverlast te voorkomen, maar zorgt ook voor kostenbesparing. Kraanwater is nu nog relatief goedkoop, maar door de toenemende vervuiling van ons drinkwater én grotere vraag ernaar, blijft dat niet zo. Door regenwater te gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van tuinen, het doorspoelen van toiletten of het wassen van auto's, besparen huishoudens en bedrijven op hun waterrekening. Daarnaast kunt u als installateur een extra inkomstenbron genereren door regenwateropvangsystemen te installeren en te onderhouden voor uw klant.
Mogelijkheden hemelwater opvangen
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het opvangen van water. Hieronder staan enkele veelvoorkomende opties:
- Regentonnen
- Groendak (of sedumdak)
- Regenwatertanks
- Infiltratiekratten
- Grindkoffers
- Wadi's (Water Afvoer Drainage en Infiltratie)
- Waterdoorlaatbare bestrating (Permeabele bestrating)
Gebouwen energie-efficiënter dankzij opvang regenwater
Regenwateropvangsystemen bieden ook mogelijkheden voor het creëren van groenere en duurzamere gebouwen. Door infiltratiesystemen te gebruiken, kan regenwater in de bodem worden geïnfiltreerd, wat de grondwaterstand ten goede komt en het risico op droogte vermindert. Bovendien kunnen groendaken worden geïntegreerd in regenwateropvangsystemen, waardoor groene en levende daken worden gecreëerd die de biodiversiteit bevorderen en de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren.
Regenwater is een kans voor installateurs
Voor installateurs zijn infiltratiesystemen relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden. Er zijn verschillende typen infiltratiesystemen beschikbaar, zoals infiltratiekratten, watertanks, wadi's en infiltratieputten, die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een project. Installateurs kunnen deze systemen integreren in nieuwbouwprojecten of bestaande gebouwen en infrastructuur aanpassen om regenwateropvang te optimaliseren.
Voor u als installateur biedt regenwateropvang nieuwe zakelijke kansen. Door uw expertise in te zetten bij het installeren en onderhouden van regenwateropvangsystemen, kunt u uw diensten uitbreiden en nieuwe klanten vinden.