Water recirculeren

Door Technische Unie
30 april 2024
Technische Unie

Waterrecirculatie is een techniek waarbij afvalwater wordt hergebruikt. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het water te filteren, te zuiveren of te hergebruiken voor andere doeleinden.

Welke methodes zijn er voor waterrecirculatie?

Filteren en reinigen

Er zijn verschillende manieren om water te recirculeren. Een veelgebruikte methode is om het water te filteren en te reinigen. Hierdoor wordt het water weer geschikt gemaakt voor het oorspronkelijke doel.

Verdampen

Een andere methode is om het water te verdampen en het condenswater opnieuw te gebruiken. Deze methode wordt vaak gebruikt voor de verwarming van gebouwen.

Waar wordt waterrecirculatie al gebruikt?

Koelwater voor verwarming woningen

In Nederland wordt waterrecirculatie al op verschillende plaatsen gebruikt. Een voorbeeld is de wijk Wateringse Veld in Den Haag. In deze wijk wordt het water dat wordt gebruikt voor het koelen van kantoren en fabrieken, opnieuw gebruikt voor de verwarming van woningen. Hierdoor wordt jaarlijks ongeveer 1 miljoen kubieke meter water bespaard.

Water in fabrieksprocessen

Een ander voorbeeld is de industrie. In de industrie wordt veel water gebruikt voor productieprocessen. Door waterrecirculatie te gebruiken, kan dit water hergebruikt worden. Dit wordt gedaan door het water te filteren en te zuiveren, of door het water te hergebruiken voor andere doeleinden, zoals het koelen van machines.

Afvalwater zuiveren voor besproeien gemeentelijke voorzieningen

In Amersfoort wordt waterrecirculatie gebruikt in de gemeentelijke waterzuivering. Het afvalwater wordt eerst gezuiverd tot drinkwaterkwaliteit. Daarna wordt het water gebruikt voor de besproeiing van gemeentelijke groenvoorziening.

Water van besproeien planten tuinbouw hergebruiken

Een ander voorbeeld is de tuinbouw. In de glastuinbouw wordt veel water gebruikt voor het besproeien van de planten. Dit water wordt vaak afgevoerd naar het riool. Door het water te hergebruiken, kan er veel water worden bespaard.

 

Wat is een grijswatercircuit?

Een grijswatercircuit is een systeem dat grijswater van de douche, wasmachine of gootsteen hergebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Grijswater is afvalwater dat niet besmet is met ontlasting of urine. Het is dus veilig om te hergebruiken voor andere doeleinden.

Een grijswatercircuit bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een afscheider: Deze afscheider zorgt ervoor dat het grijze water gescheiden wordt van het zwarte water (toiletwater).
  • Een filter: Het grijze water wordt gefilterd om vuil en ander materiaal te verwijderen.
  • Een opslagtank: Het grijze water wordt opgeslagen in een opslagtank totdat het nodig is om het toilet te doorspoelen.
  • Een pomp: De pomp zorgt ervoor dat het grijze water uit de opslagtank wordt gepompt naar het toilet.

Hoe werkt een grijswatercircuit?

Het grijswatercircuit wordt aangesloten op de leidingen van de douche, wasmachine of gootsteen. Het grijze water wordt dan via de afscheider, het filter en de opslagtank naar het toilet gepompt. Wanneer het toilet wordt doorgetrokken, wordt het grijze water gebruikt om het toilet te doorspoelen.

Waterbesparing door grijswatercircuit

Grijswatercircuits kunnen helpen om water te besparen. In een gemiddelde Nederlandse woning wordt ongeveer 30% van het water gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. Door grijswater te hergebruiken voor dit doel, kan de waterbesparing oplopen tot 20%.

Waarom is grijswatercircuit in Nederland nog niet gebruikelijk?

Grijswatercircuits komen in Nederland wel voor, maar ze zijn nog niet erg gebruikelijk. In nieuwbouwwoningen zijn ze soms standaard aanwezig, maar in bestaande woningen worden ze nog niet vaak geïnstalleerd.

Volgens het onderzoek 'Waterbesparing in de woningbouw' van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waren er in 2022 ongeveer 20.000 woningen in Nederland met een grijswatercircuit. 

Er zijn verschillende redenen waarom grijswatercircuits lastig te realiseren zijn. Een reden is dat de installatie relatief duur is. Een andere reden is dat er nog veel onduidelijkheid is over de regelgeving.

Door het drinkwatertekort waar we inmiddels al mee te maken hebben, bijvoorbeeld in de regio Utrecht, wordt de komst van grijswatercircuits realistisch. Zo heeft de gemeente Amersfoort al aangegeven serieus naar de mogelijkheden te kijken voor een nieuwbouwwijk in aanbouw. 

Voorbeelden van grijswatercircuits in Nederland

Hier zijn enkele voorbeelden van gebouwen in Nederland met een grijswatercircuit:

  • De eerste duurzame basisschool van Nederland, in Castricum, heeft een grijswatercircuit voor het doorspoelen van de toiletten.
  • De woningbouwvereniging Wonen Limburg heeft in een aantal nieuwbouwwijken in Limburg grijswatercircuits geïnstalleerd.
  • Het bedrijf Waterschap Limburg heeft een pilotproject uitgevoerd met grijswatercircuits in bestaande woningen.

Watermanagement: neem de touwtjes zelf in handen

Watermanagement wordt steeds belangrijker in de bouw- en installatiebranche door het dringend watertekort in de nabije toekomst. Ga ook aan de slag!

meer over...