Watermanagement in scholen

Door Technische Unie
23 november 2023
Technische Unie

Scholieren in Nederland verbruiken gemiddeld 12 liter drinkwater per dag op school. Een gemiddelde school bestaat uit 209 leerlingen. Dat is omgerekend ruim 2.500 liter schoon drinkwater per school, per schooldag. Terwijl slechts 2% van het drinkwater ook daadwerkelijk wordt opgedronken. Met verschillende aanpassingen is het verbruik van schoon drinkwater eenvoudig terug te dringen, zónder dat leerlingen daar iets van merken.

Direct aan de slag?

Wilt u meer weten over het effectief managen én inzetten van water? Neem dan contact op met uw verkoopkantoor of vertegenwoordiger.

Hoe wordt drinkwater verbruikt in scholen?

Het waterverbruik is gemeten per leerling en/of per gebruik.
  • Toiletbezoek: gem. 9 liter
  • Handen wassen: gem. 4,8 liter 
  • Douchen na gym/L.O.: gem. 44,6 liter
  • Vaatwasmachines: gem. 13 liter
  • Schoonmaken: gem. 12 liter

Deze statistieken zijn onderverdeeld in de volgende ruimtes van een schoolgebouw.

Waterverbruik school

De 6 pijlers van Watermanagement

Er zijn zes pijlers van Watermanagement. Op basis van de funtionaliteiten in de gemiddelde school, zijn er drie pijlers uitgelicht waar het eerste winst behaald wordt: Besparen, Opvangen en Recirculeren. 

  1. Waterverbruik meten
  2. Water besparen
  3. Water opvangen
  4. Water (re)circuleren
  5. Water absorberen
  6. Waterkwaliteit behouden

Het implementeren van de 6 pijlers is mogelijk op verschillende manieren en in meerdere faciliteiten binnen scholen. In de visualisatie hieronder geven we een voorbeeld van wat de mogelijkheden zijn. 

Pijler 2: Water besparen

Waterbesparende producten worden de norm. Met waterbesparende producten wordt in de dagdagelijkse onderdelen, zoals douchen en wassen, minder drinkwater verbruikt.

Zo zet bijvoorbeeld GROHE zich in voor het creëren van meer waterbewustzijn en breiden zij continu het assortiment uit met onder andere waterbesparende douches en wastafelkranen.

We noemen nog een aantal voorbeelden van waterbespaarders:

Waterbesparende toiletten

Dit type toilet verbruikt slecht 3 of 6 liter water per spoelbeurt in plaats van de standaard 9 tot 12 liter. Bij de Geberit Duofix inbouwreservoirs is het in te stellen naar 4 liter per spoelbeurt. Daarbij is de combinatie van waterbesparing en hygiéne uitvoerig onderzocht. De spoelprestaties liggen daarbij tot tien keer hoger dan de specificaties van internationale normen. En dat met minder waterverbruik.

Zelfsluitende (druk)kraan

Kranen die automatisch stoppen na 7 seconde. Zo wordt er tijdens het inzepen van de handen minder water verspild. Met gemiddeld 4 á 5 wasbeurten per leerling per dag telt dat aanzienlijk op. Zelfsluitende kranen zoals de Piave wastafelkranen van Geberit bieden uitkomst en werken ook op basis van sensoren.

Waterbesparende leidingen

De kraan laten lopen totdat het water warm wordt? Ook dat is verspilling van schoon drinkwater en niet meer van deze tijd. VSH zorgt met de XPress leidingsystemen voor instant warm water bij iedere aftakking.  

Waterbesparende douches

Afhankelijk van het type douchekop verschilt het waterverbruik tijdens een douchebeurt tussen de 44 en 76 liter. Met waterbesparende douches wordt tot wel 50% water bespaart ten opzichte van een conventionele douchekop.

Op zoek naar meer waterbesparende oplossingen? Lees het hier.

Pijler 3: Water opvangen

Grote plassen op schoolpleinen en ondergelopen parkeerplaatsen zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen. Het riool in Nederland kan met de grotere en meer extreme regenbuien het regenwater niet meer aan.

Infiltratiekratten en retentiedaken

Door water geleidelijk aan de grond af te geven wordt waterophoping, en daarmee wateroverlast, voorkomen. Met de inzet van bijvoorbeeld het infiltratie-element van Wavin wordt regenwater geleidelijk over de bodem verdeeld en komen tuinen en parkeerplaatsen niet meer blank te staan. Daarbij wordt ook de gezondheid van de bodem verbeterd door een goede vochtbalans in de grond.

Naast het infiltratie-element heeft Wavin ook het PolderDak ontwikkeld. Een retentiedak waarmee, op basis van de weersverwachting, water kan worden opgeslagen, en afgevoerd óf hergebruikt. Een intelligente waterberging dat de basis biedt voor ieder groendak en daktuin.

Water- en energieopslag in één

Door bijvoorbeeld onder het schoolplein waterbassins te plaatsen kan het regenwater worden opgevangen. Daarmee wordt het riool ontzien en worden waterplassen voorkomen. Dat grijswater kan op zijn beurt ingezet worden voor het spoelen van toiletten of het bewateren van de groenvoorziening.

Grijswater kan ook gebruikt worden als opslag voor het overschot uit zelfopgewekte stroom. De extra stroom wordt omgezet naar thermische energie (warm water). Het warme water kan vervolgens ingezet worden voor het verwarmen van het gebouw.

Benieuwd naar de mogelijkheden om water op te vangen? Klik dan hier.

Pijler 4: Water (re)circuleren

In het verlengde van water opvangen zijn er ook mogelijkheden voor het recirculeren van gebruikt water. Bijvoorbeeld door het te filteren, te zuiveren of te hergebruiken voor andere doeleinden.

Grijswatercircuit

Met een grijswatercircuit wordt gebruikt water uit douches, wasmachines of gootsteen hergebruikt voor bijvoorbeeld het spoelen van toiletten. Zo wordt water twee keer gebruikt voordat het als zwartwater wordt bestempeld en in het riool terechtkomt.

In de eerste duurzame basisschool van Nederland, De Sokkerwei in Castricum, wordt een grijswatercircuit ingezet voor het doorspoelen van toiletten.

Waterafvoer- en dompelpompen

Een pompput geïnstalleerd voor (afval)wateropslag op een hoger gelegen punt? Ook deze moet doorgaans worden leeggepompt. Dit kan volledig geautomatiseerd met bijvoorbeeld een dompelpomp. De dompelpompen van Grundfos zijn uitgerust met een vlotterschakelaar of controller die automatisch inschakeld bij een vooraf ingestelde hoeveelheid water. Daarmee wordt het waterpeil te allen tijde op het gewenste niveau gehouden.

Als toevoeging op toilet- en wasruimte voor het zware werk zijn de opvoerinstallaties van Grundfos zoals de MULTILIFT-serie geschikt. Het pompsysteem wordt ingezet wanneer het afvalwater zich onder het rioolstelsel bevindt. Denk hierbij aan een wasruimte in de kelder van een hotel of school. De MULTILIFT-opvoerinstallaties pompen het gebruikte water eenvoudig in het bovenliggende riool.

Meer te weten komen over Water recirculeren en grijswatersystemen? Bekijk het hier.

Aan de slag met watermanagement?

Wilt u meer weten over waterbesparende oplossingen? Bekijk dan de hoofdpagina van Watermanagement óf neem contact op met uw verkoopkantoor of vertegenwoordiger.

Watermanagement: neem de touwtjes zelf in handen

Watermanagement wordt steeds belangrijker in de bouw- en installatiebranche door het dringend watertekort in de nabije toekomst. Ga ook aan de slag!

meer over...