LAMPEN IN DE BAN: GRIJP NIET MIS!

Door Philips
23 augustus 2021

Op 1 september 2021 worden twee EU-verordeningen aangescherpt, de Ecodesign (SLR) en Energie-etikettering (ELR). Hierdoor worden verschillende conventionele lampen uitgefaseerd en het energielabel op de productverpakking wordt aangescherpt.

Wat betekenen de afkortingen SLR en ELR?

De Europese Unie dwingt via zogenaamde verordeningen voor elke land in de Europese Unie dezelfde eisen af. In het kader van duurzaamheid zijn er twee verordeningen aangescherpt.

De ‘Single Lighting Regulation’ of Ecodesign regeling (SLR) beoogt de energie-efficiëntie van verlichting aan te scherpen en zo een duurzamer klimaat af te dwingen.

De ‘Energie Labelling Reglation’ (ELR) vereist dat fabrikanten volgens een vaste richtlijn communiceren hoe zuinig een (verlichtings-)product is, zodat u als koper beter geïnformeerd wordt over de energie-efficiëntie van de aangekochte producten.

Welke producten worden (door de SLR) uitgefaseerd?

Vanwege de wetgeving levert Signify vanaf 1 september de volgende producten niet meer aan Technische Unie: Compact fluorescentielampen (CFL), Laagvolt halogeen lampen (MR16, MR166 en AR111),  Hoogvolt halogeen lampen (R7s), Koelkast/naaimachine lampjes (GLS T22 en T25) en Halogeen capsules (G4, G9 en GY6.35). Per 1 september 2023 volgen TL lampen (T8 en T12).

Wat verandert er (door de ELR) aan de energie-etikettering?

Het energielabel op de productverpakking wordt leesbaarder gemaakt. Door de aangescherpte eisen, krijgt verder vrijwel elke lamp een nieuwe energielabel waarde. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een specifieke ledlamp vroeger de waarde "A++" kreeg en diezelfde lamp nu plots energielabel "B" krijgt.

Grijp nooit mis

Als u nog regelmatig een van de uit te faseren lampen gebruikt, is het belangrijk om met uw klant een juist LED alternatief te kiezen. Philips en Technische Unie willen u daarbij helpen en hebben voor elke conventionele lamp een perfect LED alternatief.