MONITOR UW VERBRUIK MET FLOW – EN DRUKSENSOREN VAN SMC

Door SMC
3 juni 2021
SMC

Weet u het persluchtverbruik van uw machine?

Voor engineers is perslucht een belangrijk medium. Het wordt vaak als de vierde nutsvoorziening in de industrie genoemd – na elektriciteit, water en gas. Onderzoekers schatten dat ongeveer 5% tot 25% van de industriële elektriciteitsvoorziening wordt gebruikt om omgevingslucht te comprimeren naar perslucht.

In een goed uitgelegd systeem heeft perslucht een kostprijs van circa 0,015 – 0,02 €/Nm³, waarbij het energiedeel 75% van de totale kosten bedraagt. Hiermee lijkt perslucht niet erg duur. Kijkend naar de jaarlijkse energierekening van een bedrijf kan het aandeel van de perslucht daarin toch nog aanzienlijk zijn.

De eerste stap naar het reduceren van het persluchtverbruik (en CO₂-uitstoot) is het ‘begrijpen van de huidige persluchtinstallatie en haar gebruikers’. Om energie in het persluchtsysteem te besparen is het belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen. Daarom adviseert SMC flow– en druksensoren in het persluchtsysteem te installeren.

De PF3A7#H-serie sluit aan bij deze eerste stap en heeft een aantal kenmerkende eigenschappen: Met een flowratio van 100:1, de verhouding tussen het volle schaalbereik en het minimale meetpunt, kan de PF3A7#H lekken detecteren. Daarnaast kan het persluchtverbruik van de hoofdleiding gemonitord worden.

De weergave van de informatie bevindt zich in het hart van de flowsensor. Het scherm informeert in drie kleuren, beschikt over een boven- en onder display en is in stappen van 90° draaibaar. Machineoperators kunnen de schakeluitgang instellen, terwijl ze de gemeten waarde controleren.

De analoge uitgang geeft gedetailleerde informatie over de actuele prestaties van een applicatie. Bovendien kan de externe ingang de geaccumuleerde-, piek- en laagste waarden resetten zonder dat hiervoor een handeling noodzakelijk is.

Technische specificaties:

  • Toepasbare media: perslucht
  • Debietbereiken: 30-3000, 60-6000 en 120-12000 Nl/min
  • Nominale druk: 0,1 tot 1,5 MPa
  • Nauwkeurigheid: +/- 3,0 % F. S.
  • Geaccumuleerd debiet tot 999.999.999.990 l
  • I/O link ondersteund
  • 3 kleuren/2 display’s geïntegreerd
  • Draaibaar display 

Ontdek SMC flow- en druksensors

Meer over energiebesparen

Energiebesparing is een centraal thema binnen de industrie. Meld u in juni en juli 2021 aan voor BesparingsBoost-webinars van  SMC, ABB, LIKE energy, Grundfos en Technische Unie. Ontdek  verbeterpunten voor energiebesparing met onze overzichtelijke menukaart. Of volg de training ISO 50001: energiemanagement in de praktijk bij TU Campus.