HOE TIL JE BOUWPLAATSLOGISTIEK NAAR HET HOOGSTE NIVEAU?

Door Technische Unie
7 juli 2021
author-image

De naam zegt het al: de gloednieuwe woningen van Highpark Arnhem bevinden zich op hoog niveau. Het voormalige Postbankkantoor is omgetoverd tot een luxe wooncomplex met twaalf verdiepingen. Binnenkort genieten de bewoners van dit project niet alleen van een prachtig uitzicht, maar ook van prachtige badkamers. Technische Unie voorzag alle 281 appartementen van sanitair: een mooie logistieke uitdaging!

Het leveren van de 281 badkamers was precisiewerk, vertelt Technische Unie expert bouwplaatsdistributie Erwin Verheijen. “We zorgden telkens voor de juiste onderdelen in het juiste appartement, op de juiste verdieping én op het juiste moment. Alleen op die manier konden monteurs direct aan de slag met de installatie. De belangrijkste manier waarop we dit mogelijk maakten, was door te werken met miniboxen. Per appartement pakten we op het overslagpunt een minibox in, met alle benodigdheden voor die specifieke woning.”

Erwin Verheijen

Maatwerk

Om te zorgen dat elke minibox precies de juiste materialen bevatte, schakelde Erwin uitvoerig met collega Marja van de Riet. Zij was namens Technische Unie bij de inkoop betrokken. “Ook al hielden we voor de 203 huurwoningen hetzelfde ontwerp aan, er zijn altijd kleine verschillen. Zeker omdat je met bestaande bouw te maken hebt. In sommige appartementen waren bijvoorbeeld twee wastafels nodig in plaats van één, dus het was elke keer goed opletten. En voor de 78 koopwoningen verschilde de inhoud van de miniboxen helemaal: de bewoners mochten hun badkamer namelijk helemaal naar eigen wens inrichten.

Verticaal vervoer

Het sanitair moest niet alleen naar de bouwplaats vervoerd worden, maar ook naar de juiste verdieping. En zoals vaak gebeurt op grote projecten, was de bouwlift slechts op beperkte momenten beschikbaar. Erwin: “Om daar goed op aan te sluiten, gingen we een partnerschap aan met een koeriersdienst. Zij vervoerden de spullen van het overslagpunt naar de bouwplaats. Zo konden we flexibel leveren en konden de monteurs hun uren goed benutten. Zonde als zij hun tijd verdoen aan spullen sjouwen!”

Highpark

Logistiek geeft de doorslag

“Omdat Technische Unie tijdens het inkoopproces op de bouw kwam kijken, konden we afspraken zoals de miniboxen en de koeriersdienst van tevoren meenemen”, vertelt Albert ten Hove, inkoper bij de Van Losser Installatiegroep. “Ze dachten echt mee. Voor mij was dat de doorslaggevende factor om de samenwerking aan te gaan. Inkoop gaat allang niet meer alleen over de beste prijs. Met elkaar op één lijn zitten over de logistiek wordt veel belangrijker. Je moet het toch samen doen. En uit eerdere projecten wist ik al: dat gaat met Technische Unie gewoon goed.”

Projectleider Tim Scheltinga werkte bij een eerdere werkgever ook al met bouwplaatslogistiek van Technische Unie. “Dat werkte heel prettig en ik wilde daarom ook nu graag weer gebruikmaken van deze dienst van Technische Unie. Ze hebben de titel ‘Mogelijkmakers’ wederom dik verdiend: de logistiek bij Highpark verliep vlekkeloos dankzij hun goede regelwerk. De flexibiliteit van Technische Unie is groot en de communicatie is heel goed. Ze stellen zich echt op als een partner en je werkt echt sámen. Ook voor ons volgende project denken we zeker aan een samenwerking met Technische Unie!”

Dit artikel is eerder verschenen in SanitairID voorjaar 2021.