MEER TOEZICHT VIA WET KWALITEITSBORGING VOOR HET BOUWEN

Door Technische Unie
19 januari 2022
author-image

Uiterlijk 1 januari 2023* treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking. De overheid wil via deze wet meer toezicht en controle in de bouw. Die controle was er al met onafhankelijke kwaliteitscontroleurs, maar bouwers en installateurs krijgen nu meer verantwoordelijkheid om hun eigen werk goed na te lopen en te documenteren.

Betere controle, minder herstelwerkzaamheden

Bij het brandveiliger en duurzamer maken van huizen en gebouwen kan er van alles misgaan: constructiefouten, onvoldoende ventilatie of brandonveilige situaties bijvoorbeeld. Door bouwers en installateurs hun werk zelf beter te laten controleren, moet het aantal herstelwerkzaamheden afnemen. Dat is een van de strekkingen van de nieuwe wet.  

Invoering in fases

Vanaf uiterlijk 1 januari 2023 geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen voor (naar verwachting) woningen en kleinere bedrijfspanden. De controle die de installateur moet uitvoeren geldt voor onder meer het plaatsen van de CV-ketel of het vervangen van een meterkast. Vanaf 2025 gaan de regels dan ook gelden voor de overige panden. 

Voorbereiding voor installateurs

Hoe voer je een gedegen controle uit en hoe leg je dit vast? Wie dit op 1 januari 2023* niet op orde heeft, kan opdrachten mislopen of in ongewenste discussies raken met bijvoorbeeld aannemers. We helpen u als installateur graag op weg met de basistraining Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De training duurt één dag en achteraf krijgt u een certificaat van deelname.

 

*Mogelijk gaat de wet al in per oktober 2022, dit is op dit moment nog niet duidelijk.