CONVENTIONELE VERLICHTING IN DE BAN: GRIJP NIET MIS!

Door Philips
23 augustus 2021

De komende maanden nemen we afscheid van verschillende soorten verlichtingsbronnen. Technische Unie biedt in samenwerking met Philips een alternatief. 

Vanaf de genoemde data worden de volgende lichtbronnen uitgefaseerd, dit betekent dat de productie en import hiervan wordt verboden;

September 2021

  • Compact fluorescentielampen (CFLi), Spaarlampen
  • Laagvolt halogeen lampen (MR11, MR16 en AR111),
  • Hoogvolt halogeen lampen (R7s)
  • Koelkast/naaimachine lampjes (GLS T22 en T25)
  • Halogeen capsules (G4, G9 en GY6.35

Februari 2023

  • Compact fluorescentielampen (CFL), PL-S/PL-L/PL-C etc

Augustus 2023

  • Alle T5 en T8 fluorescentielampen, zoals bv TL-D etc

LED als alternatief

Vind in drie stappen de beste LED tube voor uw klus met deze Keuzehulp.

Welke wetgeving zit hier achter?

Op 1 september 2021 werden twee EU-verordeningen aangescherpt, de Ecodesign (SLR) en Energie-etikettering (ELR). Hierdoor worden verschillende conventionele lampen uitgefaseerd en het energielabel op de productverpakking aangescherpt. Vanaf september 2023 stopt ook de verkoop van PL- en TL-verlichting vanwege de nieuwe SLR en ROHS wetgeving. 

Wat betekenen de afkortingen SLR en ELR?

De Europese Unie dwingt via zogenaamde verordeningen voor elke land in de Europese Unie dezelfde eisen af. In het kader van duurzaamheid zijn er twee verordeningen aangescherpt.

De ‘Single Lighting Regulation’ of Ecodesign regeling (SLR) beoogt de energie-efficiëntie van verlichting aan te scherpen en zo een duurzamer klimaat af te dwingen.

De ‘Energie Labelling Reglation’ (ELR) vereist dat fabrikanten volgens een vaste richtlijn communiceren hoe zuinig een (verlichtings-)product is, zodat u als koper beter geïnformeerd wordt over de energie-efficiëntie van de aangekochte producten.

Welke producten worden (door de SLR) uitgefaseerd?

Vanwege de wetgeving levert Signify vanaf 1 september de volgende producten niet meer aan Technische Unie: Compact fluorescentielampen (CFL), Laagvolt halogeen lampen (MR16, MR166 en AR111),  Hoogvolt halogeen lampen (R7s), Koelkast/naaimachine lampjes (GLS T22 en T25) en Halogeen capsules (G4, G9 en GY6.35). Per 1 september 2023 volgen TL lampen (T8 en T12).

Wat verandert er (door de ELR) aan de energie-etikettering?

Het energielabel op de productverpakking wordt leesbaarder gemaakt. Door de aangescherpte eisen, krijgt verder vrijwel elke lamp een nieuwe energielabel waarde. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een specifieke ledlamp vroeger de waarde "A++" kreeg en diezelfde lamp nu plots energielabel "B" krijgt.

Grijp nooit mis

Als u nog regelmatig een van de uit te faseren lampen gebruikt, is het belangrijk om met uw klant een juist LED alternatief te kiezen. Philips en Technische Unie willen u daarbij helpen en hebben voor elke conventionele lamp een perfect LED alternatief.