CONVENTIONELE VERLICHTING IN DE BAN: GRIJP NIET MIS!

Door Philips
23 augustus 2021
author-image

Door EU wetgeving namen we de afgelopen maanden afscheid van verschillende soorten verlichtingsbronnen. Technische Unie biedt in samenwerking met Philips een alternatief. 

Vanaf de hieronder genoemde data zijn of worden de volgende lichtbronnen uitgefaseerd. Dit betekent dat de productie en import hiervan wordt verboden;

September 2021

  • Compact fluorescentielampen (CFLi), Spaarlampen
  • Laagvolt halogeen lampen (MR11, MR16 en AR111),
  • Hoogvolt halogeen lampen (R7s)
  • Koelkast/naaimachine lampjes (GLS T22 en T25)
  • Halogeen capsules (G4, G9 en GY6.35

Februari 2023

  • Compact fluorescentielampen (CFL), PL-S/PL-L/PL-C etc

Augustus 2023

  • Alle T5 en T8 fluorescentielampen, zoals bv TL-D etc

Grijp nooit mis!

Als u nog regelmatig een van de uit te faseren lampen gebruikt, is het belangrijk om met uw klant een juist LED alternatief te kiezen. Philips en Technische Unie willen u daarbij helpen en hebben voor elke conventionele lamp een perfect LED alternatief. 

Indien uw klant bestaande TL verlichting wenst te vervangen door LED-TL lampen dan is er veel keus. Met onderstaande keuzehulp vindt u in drie stappen de beste LED tube voor uw klus.

Welke wetgeving zit er achter de uitfasering?

De EU is overtuigd van de voordelen van milieuvriendelijke en energiezuinige LED-verlichting. In september 2021 werd daartoe de EU Ecodesign (SLR) verordening van kracht. Aan het begin van 2022 volgde daarop ook de aangescherpte RoHS richtlijn. Hierdoor worden tal van conventionele lichtbronnen (TL-buizen en PL-lampen) binnen de EU uitgefaseerd.

Wat betekenen de afkortingen SLR en RoHS?

De Europese Unie dwingt via zogenaamde verordeningen voor elke land in de Europese Unie dezelfde eisen af. In het kader van duurzaamheid zijn er twee verordeningen aangescherpt.

De ‘Single Lighting Regulation’ of Ecodesign regeling (SLR) beoogt de energie-efficiëntie van verlichting aan te scherpen en zo een duurzamer klimaat af te dwingen.

De RoHS-richtlijn (Reduction of Hazardous Substances) beperkt het gebruik van bepaalde schadelijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur, zoals het gebruik van kwik in verlichtingsproducten.

Welke producten worden (door SLR en RoHS) uitgefaseerd?

Vanwege de wetgeving levert Signify sinds 1 september 2021 de volgende producten niet meer aan Technische Unie: Compact fluorescentielampen (CFL), Laagvolt halogeen lampen (MR16, MR166 en AR111),  Hoogvolt halogeen lampen (R7s), Koelkast/naaimachine lampjes (GLS T22 en T25) en Halogeen capsules (G4, G9 en GY6.35). 

Per 1 september 2023 zouden TL lampen (T8 en T12) volgen, maar deze tijdslijnen zijn door de RoHS wetgeving uitgebreid met PL lampen (ook wel CFL-ni genoemd en bestaande uit o.a. PL-C, PL-L en PL-S) en T5 lampen. Tevens is deze uitfasering versneld.