METEN IS WETEN EN REDUCEER UW CO2 FOOTPRINT

Door Rittal
26 januari 2022
Rittal

Veel bedrijven nemen het onderwerp klimaatverandering zeer serieus en voeren daarom een energiemeting uit. Deze metingen leveren soms verassende resultaten op, zo zien we dat sommige machines zelfs minder energie nodig hebben voor beweging dan voor hun koeling. Gelukkig kan dit ook anders!

Het Blue e+ koelaggregaat

Neem bijvoorbeeld het Blue e+ koelaggregaat. Dit koelaggregaat levert een gemiddelde energiebesparing tot wel 75% op en draagt bij aan een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot. Dankzij de identieke montage-uitsparing (aanbouw, gedeeltelijke inbouw of volledige inbouw) is een engineer veel minder tijd kwijt aan tekeningen in de ontwerpfase. En met het oog op de continuïteit van het productieproces is vooral de toepassing van technische innovaties heel interessant. Want hierdoor worden belangrijke data op afstand inzichtelijk.

IoT-module voor optimale terugkoppeling

Zo bevatten de Blue e+ koelaggregaten elektronica met een logfunctie, waarmee data tot twee jaar terug kan worden ingezien. Bovendien is er een IoT-module ontwikkeld die aan een Blue e+ koelaggregaat wordt gekoppeld en waarmee de eindgebruiker op afstand data uit kan lezen. Bijvoorbeeld om het energieverbruik van het koelaggregaat te monitoren of een binnenkomende storing of melding te bekijken. Zo kan een melding dat een filtermat moet worden vervangen resulteren in het beter en zuiniger functioneren van het koelaggregaat.

Het grote voordeel voor de eindgebruiker is dat de IoT-module zorgt voor een actuele en optimale terugkoppeling van data, zodat de kans op oververhitting van de besturingselektronica van machines tot een minimum wordt beperkt. Voor een engineer biedt de terugkoppeling van data de perfecte kans om informatie te analyseren en deze analyses te gebruiken bij het engineeren van nieuwe installaties. Bent u eindgebruiker en heeft u een koelaggregaat van een oudere generatie? Geen probleem. Daarvoor hebben we een IoT-adaptor ontwikkeld, waarmee de IoT-module aan het betreffende koelaggregaat kan worden gekoppeld, zodat u ook in dit geval data op afstand kan uitlezen.

Blik op de toekomst: voorspelbaar onderhoud en optimalisatie

Ondertussen staan de ontwikkelingen op het gebied van slimme koelaggregaten niet stil. Rittal is momenteel bezig met het ontwikkelen van een smart monitoring concept waarmee het in de nabije toekomst mogelijk is om te voorspellen wanneer bijvoorbeeld een ventilator of filtermat in een koelaggregaat vervangen moet worden. Dankzij deze “predictive maintenance” kan het benodigde onderhoud eenvoudig ingepland worden op een moment waarop het productieproces al stilligt, bijvoorbeeld in het weekend of een geplande stop. Daarnaast zal de IoT-software in onze koelaggregaten het mogelijk maken om het aggregaat op afstand te optimaliseren op basis van de gemonitorde gegevens.

Ontdek Rittal Blue E+