BLUE E+ PLUG AND PLAY DAKMONTAGE-KOELAGGREGATEN

Door Rittal
23 april 2021
Rittal

De energiezuinige Blue e+ koelaggregaten van Rittal zijn nu ook in een dakmontage uitvoering verkrijgbaar. De aggregaten, geschikt voor schakelkasten vanaf 800x600mm (BxD), hebben een koelvermogen van 1,3 kW. 

Energie efficiëntie

Dakmontage-koelaggregaten zullen worden gebruikt wanneer de warmte boven de kast naar buiten moet worden afgevoerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij gekoppelde schakelkasten waar geen ruimte voor wandmontage-koelaggregaten beschikbaar is.

Omdat de omgevingslucht aan de voorzijde van het koelaggregaat wordt aangezogen en ook weer wordt uitgeblazen, hoeven geen minimale afstanden naar naastliggende apparaten of de wand te worden aangehouden.

Ook de luchtgeleiding in de schakelkast is optimaal. De koude lucht wordt aan de voorzijde van de schakelkast ingeblazen waardoor de warmte van de gemonteerde componenten, zoals frequentieomvormers, optimaal wordt afgevoerd. De nieuwe dakmontage-koelaggregaten uit de serie Blue e+ werken net als de huidige wandmontage-koelaggregaten met een combinatie van heat pipe en standaard compressortechnologie en besparen hiermee tot 75% aan energie.

Omdat bij de koeling met heat pipe geen compressor of pomp nodig is, blijft het energieverbruik zeer laag. Alleen de ventilatoren die de lucht langs de warmtewisselaars verplaatsen, hebben elektriciteit nodig. Deze koelmethode werkt buitengewoon efficiënt wanneer er een groot temperatuurverschil tussen kast en omgeving is.  

De compressoren in de koelaggregaten werken alleen als er meer koelvermogen nodig is. En ook de koeling met de compressor is zeer energiezuinig: alle actieve componenten werken toerentalgeregeld. Daardoor is het koelvermogen altijd precies zo hoog als nodig is en neemt het energieverbruik af. Doordat er minder temperatuurschommelingen in de kast zijn, gaan de geïnstalleerde componenten langer mee. De nieuwe aggregaten ondersteunen meerdere spanningen en kunnen daardoor probleemloos met alle gebruikelijke netspanningen en -frequenties worden gebruikt. Een zeer groot voordeel voor machinebouwers die hun machines over de hele wereld verkopen.

Volledig Plug and Play

Het Blue e+ Dakmontage-koelaggregaat wordt ook in de nieuwe integratieoplossing van Rittal gebruikt. Bij dit plug and play-systeem is het koelaggregaat direct in het bovenste deel van de VX25 schakelkast ingebouwd. In plaats van een standaardschakelkast achteraf te voorzien van een klimatiseringsoplossing, ontvangt de gebruiker met het integratiesysteem een compleet systeem van schakelkast en koeling. De bediening gaat eenvoudig via het in de kastdeur ingebouwde Touch display. Voor onderhoudsdoeleinden kan het koelaggregaat bij een geopende deur eenvoudig naar buiten worden getrokken.

Ontdek Blue e+ Plug and Play Dakmontage-koelaggregaten

Meer over energiebesparen

Energiebesparing is een centraal thema binnen de industrie. Meld u in juni en juli 2021 aan voor BesparingsBoost-webinars van  SMC, ABB, LIKE energy, Grundfos en Technische Unie. Ontdek  verbeterpunten voor energiebesparing met onze overzichtelijke menukaart. Of volg de training ISO 50001: energiemanagement in de praktijk bij TU Campus.