BEDRIJFSZEKERHEID EN MINDER ENERGIE VERBRUIKEN KUNNEN SAMENGAAN

Door Rittal
21 september 2021
author-image

In de voedselproductie zijn reinigbaarheid en schakelkastbinnentemperatuur voorwaarden voor bedrijfszekerheid. Beide grootheden stellen zo hun eigen voorwaarden aan de gebruikte materialen. Toch is het mogelijk, natuurlijk met inachtneming van de toepassing, dat deze samengaan.

Veilig en duurzaam

In installaties en machines worden veel technische installaties in schakel- en besturingskasten gebouwd. Vanuit reinigbaarheid wordt daar, ondersteund of ingegeven door de geldende regelgeving, veelal roestvaststaal als basismateriaal voor gebruikt. Afhankelijk van de hygiëne-zone waarin deze installatie of machine is opgesteld worden er strengere eisen gesteld aan de reinigbaarheid. Zo zullen in de zones met hoog risico typische Hygienic Design kasten ingezet worden. Deze kasten kenmerken zich naast het gebruikte materiaal, roestvaststaal 1.4301 in één richting geschuurd, korrel 400 met een ruwe diepte RA < 0.8 µm, door de typische constructie met aflopende, iets over de deur stekende daken, binnenliggende scharnieren, blauwe siliconen afdichting (conform FDA-richtlijn 21 CFR 177.2600) en afgeronde hoeken waardoor er zich nergens vuil kan ophopen, maximaal reinigbaar zijn.

Dit geldt dan niet allen voor de wand- en vloerstaande aanbouwkasten maar ook voor de kleinere klemmen-en apparatenkasten en nu ook voor de nieuwe generatie Hygienic Design drukknopkasten. Aandacht moet er bij deze kasten zijn voor de wijze van kabelinvoer omdat voor de maximale reinigbaarheid ook de juiste kabelwartels toegepast moeten worden. Te vaak wordt er afbreuk gedaan aan de veiligheid door standaard kunststof kabelwartels toe te passen in hoog hygiëne-zones waar bewust gekozen moet worden voor Hygienic Design kabelwartels.

De juiste werktemperatuur

Voor de juiste kastbinnentemperatuur kunnen roestvaststalen lucht/water-warmtewisselaars ingezet worden in Hygienic design constructie. Voor de minder zware hygiënische zones kunnen om de vaak grotere warmtelast af te voeren roestvaststalen koelaggregaten toegepast worden. Door gebruikt te maken van de Blue e + koelaggregaten kan door de innovatieve hybride technologie een revolutionaire energie-efficiëntie behaald worden. Het energieverbruik daalt gemiddeld met 75% dankzij componenten met toerentalregeling en heatpipe-technologie. Daarnaast zijn deze koelaggregaten wereldwijd toepasbaar door de unieke ondersteuning van meerdere spanningen. Dus hiermee kunt u naast reinigbaarheid ook minder energie verbruiken en de vereiste bedrijfszekerheid bieden.

Breed portfolio

Rittal is al jaren wereldwijd toonaangevend als het gaat om schakelkasttechnologie en bijbehorende oplossingen voor het klimatiseren van deze schakelkasten. Dit geldt uiteraard voor de Hygienic Design (HD) oplossingen. Naast de wandkasten in uitvoering met 1 en 2 deuren, de klemmen-apparatenkasten en aanbouwkasten zijn nu ook een 5-tal uitvoeringen van de HD-drukknopkasten, uiteraard met 3° kastneiging naar voren voor een optimale afloop, beschikbaar. De voor-gedefinieerde uitvoeringen zijn voorzien van 1-2-3-4 of 6 sparingen Ø22.5 mm. Ideaal voor het snel samenstellen van de bedienunit op de machine.