Een wereld zonder afval? Samen maken we het mogelijk! De circulaire economie wordt bij Technische Unie steeds zichtbaarder. Van refurbished kabelgoten tot recyclebare werkschoenen: het circulaire assortiment groeit gestaag.
ONZE CIRCULAIRE VOORNEMENS
Circulair is booming
De bouwwereld is er druk mee bezig, omdat de overheid eist dat vanaf 2023 alle aanbestede werken circulair gebouwd worden. Maar welke rol kunnen we daarin als groothandel spelen? Om dat uit te denken en op te zetten is Team Circulariteit in het leven geroepen. Yorrick Bakker en Dirk van Schie (beide Inkoop/New Business) vertellen.
Wat is circulariteit precies?
Dirk: “Er zijn veel definities, maar het gaat eigenlijk over drie dingen. Eén: productie, waarbij je zo min mogelijk primaire grondstoffen gebruikt en alvast nadenkt over de levensduur. Twee: verlengen van levensduur, bijvoorbeeld door onderdelen te vervangen of te repareren. En drie: recyclen. Dan is de cirkel rond.”
Hoe pakt Technische Unie het aan?
Yorrick: “Vanaf 2023 vraagt de overheid in tenders dat er circulair wordt gebouwd. Hiervoor hebben onze klanten circulair assortiment nodig. Voor 2019 hadden we ons als doel gesteld om 200 circulaire producten in de webshop te hebben. Toen hebben we Dirk gevraagd om voor zijn afstudeerscriptie onderzoek te doen naar de wensen van klanten, wat leveranciers kunnen en willen doen en welke kansen er liggen voor TU.”
Dirk: “2023 klinkt ver weg, maar het is dichterbij dan het lijkt. Vanwege de lange doorlooptijd van bouwprojecten wordt er nú al circulair ontworpen om over drie jaar 100% circulair te kunnen installeren.”
En, hebben we nu 200 circulaire producten in de webshop?
Yorrick: “We hebben er al veel meer! In feite hebben we al duizenden circulaire producten in het assortiment. We werken eraan om deze in de webshop als ‘circulair’ aan te merken, zodat klanten hier eenvoudig op kunnen selecteren. Zodra het technisch kan gaan we circulaire producten aangeven met verschillende logo’s, waarmee je de mate van circulariteit kunt zien. Circulair betekent dan dat het voldoet aan één van de R’en mét bewijs daarvan.”
Noem eens wat voorbeelden?
Dirk: “We werken samen met LEK Mining, een ‘circulaire sloper’ die onder andere kabelgoten uit slooppanden haalt. Deze worden gereed gemaakt voor verkoop, om te worden opgenomen in het assortiment van TU. We hebben ook een project met Unis. Zij leveren refurbished onderdelen die niet meer door leveranciers worden geproduceerd, maar wel nog veel worden gevraagd in de industrie. Een ander voorbeeld zijn Emma werkschoenen die we verkopen, ze zijn van 100% gerecycled materiaal én recyclebaar.”
Samen circulair
Voor een circulaire economie is een andere manier van vragenstellen, zakendoen, ontwerpen en werken nodig. Technische Unie is hierin graag uw partner, we denken graag met u mee. Wij maken het u graag gemakkelijk met ons circulaire assortiment, slimme oplossingen en specialistisch, duurzaam advies.