GBN, Lek Mining en Technische Unie zijn samen een unieke samenwerking aangegaan om een grote drukkerij in de Merwedekanaalzone in Utrecht te slopen én oude materialen terug te brengen in de keten. Benieuwd hoe deze bijzondere samenwerking tot stand is gekomen?
CIRCULAIRE KABELGOTEN: EEN UNIEKE SAMENWERKING
Starten met pionieren
Harry Hofman, Ketenregisseur Circulaire materialen bij GBN: Samen met Lek Sloopwerken en Lek Mining zijn we een grote drukkerij in Utrecht circulair aan het slopen. We kunnen dit niet alleen doen, omdat we partners nodig hebben die bouwmaterialen weer terug in de keten kunnen brengen. Ik kwam al snel uit bij Technische Unie, een uitstekende partner vanwege de kennis en ervaring met diverse logistieke processen.”
Hans Christiaans, Business Manager Key Accounts bij Technische Unie vult aan: “In de hele bouwketen staat circulariteit hoog op de agenda. We zijn een onmisbare schakel in deze keten. Zéker als het gaat om installatiemateriaal. Ook wij denken na over onze rol in Earth Overshoot Day* en de beschikbaarheid van grondstoffen en materialen op lange termijn. Alles wat gedemonteerd wordt, kan terug worden gebracht in de keten. Daar ligt het draaipunt én de rol van Technische Unie.”
10R-model
Jurjen de Jong, Manager Verkoopkantoor Amsterdam bij Technische Unie: “Aan de hand van het 10R-model hebben wij de materialen uit de drukkerij geclassificeerd en geanalyseerd welke materialen we als eerste in de keten gaan terugbrengen. We starten met kabelgoten uit de drukkerij, deze kunnen volwaardig worden hergebruikt door een nieuwe gebruiker. Dit wordt Re-use genoemd en staat op nummer 4 in de ‘prioriteitsladder’ van het 10R-model. Na de kabelgoten gaan we starten met (nood)verlichting, toiletten, wastafels, (UTP)-kabels en schakelmateriaal.”
Grootste uitdaging in circulair slopen
“In een ideale wereld worden alle materialen gedemonteerd en in de keten teruggebracht. We staan aan het begin van deze ontwikkeling. We zijn met elkaar gestart en onderzoeken waar we in de praktijk tegen aanlopen. Dat vraagt een andere denkwijze. We lopen bijvoorbeeld niet meer door een slooppand heen met de vraag hoe we het pand zo snel mogelijk plat krijgen, maar met de vraag welke materialen we terug de keten in kunnen brengen. We zien bijvoorbeeld dat het sloopteam een transitie ondergaat van sloopteam naar demontageteam. Binnen Lek Mining hebben we een scheiding gemaakt tussen traditionele slopers en circulaire slopers.” aldus Richard van Kippersluis, Algemeen Directeur van Lek Mining.
Terug de keten in
Richard van Kippersluis vervolgt: “De kabelgoten worden per hal gedemonteerd, afgebonden en op pallets verzameld. Deze worden vervolgens opgehaald door Technische Unie.” Jurjen de Jong vult aan: “De pallets worden opgeslagen in onze distributiecentra. Zodra de pallets zijn opgehaald worden de kabelgoten geclassificeerd en ontsloten via onze webshop.”
Toekomstplannen
Hans Christiaans: “De drukkerij is een relatief oud gebouw en beschikt daarom niet over een materialenpaspoort. In de toekomst zou het fantastisch zijn als een gebouw wél een materiaalpaspoort heeft. Op deze manier weten we precies waar, wanneer en welke materialen vrijkomen. Dit kunnen we dan in een eerder stadium communiceren naar onze klanten. Op deze manier voorkom je opslagkosten en ontstaat er een optimaal proces.”
Harry Hofman: “In de toekomst willen we naast kabelgoten ook andere materialen opnieuw de keten inbrengen. Denk hierbij aan UTP-kabels en wandcontactdozen. Ons ultieme doel? Dat we alle vrijgekomen materialen samen met ketenpartners kunnen demonteren én vermarkten.”