TL-LAMPEN NU TOCH ÉCHT IN DE BAN

Door Technische Unie
4 augustus 2022
Technische Unie

Het gaat nu toch echt gebeuren: de productie van de TL-lamp en andere fluorescentielampen stopt. Vanaf 2023 worden alle T5 en T8 lampen en de compact fluorescentielampen (CFL-ni) uitgefaseerd. Wat betekent dit voor u?

1000

Waarom stopt de productie van fluorescentie- en TL-lampen?

De Europese Unie heeft verordeningen opgesteld voor elk land binnen de EU. In het kader van duurzaamheid zijn bepaalde verordeningen aangescherpt. De Single Lighting Regulation (SLR) is bedoeld om de energie-efficiëntie van lampen aan te scherpen en daarmee duurzamer te maken. De RoHS-richtlijn (Restriction of Harzardous Substances) heeft als doel om het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur te beperken.  

1000

Vind het juiste alternatief

Om het u makkelijker te maken hebben wij een conversiewijzer samengesteld waar u het juiste alternatief voor uw huidige conventionele verlichting vindt. Heeft u na het bekijken van de conversiewijzer nog vragen? Neem dan contact op met een Lichtadviseur van Technische Unie. 

1000

Wanneer gaan de lampen in de ban?

  • Februari 2023: Compact fluorescentielampen (CFL-ni), PL-S/PL-L/PL-C etc.
  • Augustus 2023: Alle T5- en T8-fluorescentielampen, zoals bijv. TL-D

Er zijn (in de meeste gevallen) goede LED retrofit alternatieven beschikbaar. Hierbij zijn wel de bestaande voorschakelapparatuur (elektromagnetisch of elektronisch) en de gewenste lichtopbrengst van belang. Daarnaast spelen de levensduur en de efficiëntie een belangrijke rol bij het kiezen van het meest geschikte alternatief.

1000

Zijn de lampen daarna niet meer te koop?

Dat is niet direct zo. De lampen mogen niet meer geproduceerd én geïmporteerd worden per februari en augustus 2023. Maar de lampen die nog in de winkel liggen, mogen nog wel verkocht en gebruikt worden. 
Per 1 september 2021 werden reeds halogeen en spaarlampen uitgefaseerd. Lees hier meer. 

1000