Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt vanaf september 2023 verboden door de nieuwe RoHS-richtlijn. Ook de verkoop van PL- en TL-verlichting stopt vanwege de RoHS- en de nieuwe SLR-wetgeving. Welke impact zal deze revisie van de Richtlijn 2011/65/EU van het Europees Parlement en de Raad op de verlichtingsmarkt hebben?
WETGEVING SLR, RoHS & ELR AANGESCHERPT
Wat betekenen de afkortingen SLR en ELR?
De Europese Unie dwingt via zogenaamde verordeningen voor elke land in de Europese Unie dezelfde eisen af. In het kader van duurzaamheid zijn er twee verordeningen aangescherpt.
De ‘Single Lighting Regulation’ of Ecodesign regeling (SLR) beoogt de energie-efficiëntie van verlichting aan te scherpen en zo een duurzamer klimaat af te dwingen.
De ‘Energie Labelling Reglation’ (ELR) vereist dat fabrikanten volgens een vaste richtlijn communiceren hoe zuinig een (verlichtings-)product is, zodat u als koper beter geïnformeerd wordt over de energie-efficiëntie van de aangekochte producten.
Welke producten worden (door de SLR) uitgefaseerd?
- Compact fluorescentielampen (CFL)
- Laagvolt halogeen lampen (MR16, MR166 en AR111)
- Hoogvolt halogeen lampen (R7s)
- Koelkast/naaimachine lampjes (GLS T22 en T25) en Halogeen capsules (G4, G9 en GY6.35)
- Per 1 september 2023 volgen TL lampen (T8 en T12).
Wat verandert er (door de ELR) aan de energie-etikettering?
Het energielabel op de productverpakking wordt leesbaarder gemaakt. Door de aangescherpte eisen, krijgt verder vrijwel elke lamp een nieuwe energielabel waarde. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een specifieke ledlamp vroeger de waarde "A++" kreeg en diezelfde lamp nu plots energielabel "B" krijgt.
Veranderingen RoHS-richtlijn: einde (compact) fluorescentielamp nadert
Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt verboden door de nieuwe RoHS-richtlijn. Welke impact zal deze revisie van de Richtlijn 2011/65/EU van het Europees Parlement en de Raad op de verlichtingsmarkt hebben? Lees verder>>