LEDVERLICHTING VRAGEN & ANTWOORDEN

Door Technische Unie
31 augustus 2021
author-image

De meestgestelde vragen over vervanging met led

Welke ledbuis of lamp u moet kiezen bij de vervanging van een conventionele TL-buis of PL-lamp hangt af van een aantal factoren. Zo is het bestaande voorschakelapparatuur (elektromagnetisch of elektronisch) van belang én de (gewenste) lichtopbrengst. Daarnaast spelen onder andere levensduur en efficiëntie een belangrijke rol bij het kiezen van het meest geschikte led-alternatief. Wij hebben een handige conversiewijzer opgesteld voor de uit te faseren Philips en Osram artikelen. Zie de conversiewijzer Philips/Osram.

Alle in de keuzekaart Philips/Osram benoemde retrofit lichtbronnen zijn bedoeld voor gebruik na het reeds geïnstalleerde voorschakelapparaat. Deze kan dus gewoon blijven zitten.

In veel gevallen is dit niet nodig en kan de conventionele lichtbron 1-op-1 vervangen worden zonder het armatuur aan te passen. Verwijderen of overbruggen van het reeds geïnstalleerde voorschakelapparaat kan leiden tot vervallen fabrieksgarantie of CE codering.

De aanschaf van een retrofit ledoplossing of ledarmatuur is inderdaad duurder dan het vervangen van een conventionele lamp. Maar, vanwege het (veel) lagere energieverbruik en de lange levensduur is de investering snel terugverdiend. 

De kwaliteit van ledverlichting is enorm toegenomen. Ledverlichting is toepasbaar in vrijwel alle omgevingen en verkrijgbaar in een breed scala van lichtkleuren. Van zeer warm wit tot koud wit. Afhankelijk van de precieze toepassing kunt u zelf kiezen voor de juiste lichtkleur. 

Er zijn veel ledproducten te koop met verschillende kwaliteitsniveaus. Wij verkopen enkel producten van fabrikanten die instaan voor kwalitatief goede producten.

Daarnaast is het belangrijk het juiste ledproduct te kiezen voor het te vervangen conventionele product. Dit is onder meer afhankelijk van het toepassingsgebied, en kenmerken van de ledlamp of het armatuur, zoals de gewenste licht output, efficiëntie en levensduur.