LICHTADVIES: DUURZAME SYLVANIA-VERLICHTING VOOR MEANDER MEDISCH CENTRUM

Door Technische Unie
14 maart 2022
Technische Unie

Meander Medisch Centrum is hét ziekenhuis voor de regio Amersfoort. Het indrukwekkende complex omvat meerdere bouwdelen en is uitgerust voor basiszorg alsook voor topklinische zorg en opleidingen van zorgprofessionals. 

Een ziekenhuis van die omvang heeft uiteraard duizenden verlichtingsarmaturen die heel wat energie verbruiken. Het spreekt voor zich dat de vervanging van bestaande armaturen met conventionele technologie door led forse energiebesparingen kan opleveren.

Lichtadvies voor de juiste verlichtingskeuze

In het kader van het meerjarig onderhoudsplan van het ziekenhuis nam Ronald Makkreel, coördinator Projecten van de afdeling Vastgoed en Techniek van Meander, contact op met Technische Unie. Lichtadviseur Ferry Brouwer: “Onafhankelijk lichtadvies was in het geval van Meander Medisch Centrum dé sleutel tot succes. Technische Unie heeft de kennis in huis en de contacten om de juiste te keuze te kunnen voorbereiden. Zo hebben we meegedacht in de longlist van de verlichting en samples opgevraagd bij leveranciers, om uiteindelijk samen met het ziekenhuis ter plaatse de juiste keuze te kunnen maken. In dit geval kwam Sylvania als beste uit de bus.”

Eén vaste contactpersoon

Belangrijke bijkomstigheid op deze locatie: het proces van het ziekenhuis mocht bij het vervangen van de verlichting zo min mogelijk verstoord worden. Ferry Brouwer: “Personeel en patiënten zijn daarbij gebaat. Eén lichtadviseur op bezoek heeft dan de voorkeur boven allerlei vertegenwoordigers van verlichtingsfabrikanten. Als technische groothandel bundelen wij bovendien leveringen van verschillende leveranciers. Hierdoor hoeft er ook minder vaak een vrachtwagen op en neer te rijden.

In eerste instantie was onze opdracht gericht op het vervangen van 3.500 downlights. Maar uiteindelijk kwam het vervangen van 450 design tafellampen voor de patiëntenkamer, algemene ruimte en het restaurant erbij.”

Keuze voor Sylvania

Met het oog op een gefaseerde relighting werd een testopstelling gemaakt met downlights van verschillende fabrikanten.  De Insaver Slim Multipower 225 van Sylvania werd gekozen als beste oplossing. Niet alleen omdat deze downlights een oplossing bieden voor de verschillende gewenste vermogens in één armatuur, maar ook omdat ze perfect passen in de bestaande gatmaat. Dit maakt een snelle vervanging met minimale hinder mogelijk.

Multifunctionele armaturen

Dat Insaver Slim Multipower downlights zeer multifunctionele armaturen zijn, bewijst de toepassing bij Meander Medisch Centrum.  In de gangen vormen ze een perfecte functionele verlichting, en in het bedrijfsrestaurant in het centrale atrium werden ze toegepast in het zwarte plafond, waar de decoratieve gefacetteerde reflector en het sprankelende licht bijdragen aan de gezellige sfeer.

Daglicht

Centraal in de hal kunnen bezoekers en patiënten terecht bij de infobalie voor praktische informatie en inschrijvingen. De hal baadt in het daglicht, waardoor gekozen is voor Insaver Topper 225 downlights, weer met de handige diameter met een opalen afscherming en een brede, diffuse lichtspreiding.

Efficiënte optieken

In diverse consultatieruimtes werden de downlights aangevuld met gependelde, stijlvolle Optix Linear armaturen boven het werkblad en een aan de wand gemonteerde direct/indirect uitvoering bij het onderzoeksbed.  Deze armaturen hebben de nieuwste led technologie en bijzonder efficiënte optieken.

Moderne uitstraling

De ontvangstbalies van diverse afdelingen in het ziekenhuis werden uitgerust met eenzelfde combinatie van Insaver Slim downlights met Optix Linear pendelarmaturen met direct/indirect licht. De strakke vormgeving draagt bij aan de moderne uitstraling van de balies en zorgt voor een aangenaam verlichte werkplek voor de baliemedewerker en bezoekers.

Duurzaam en energiezuinig

Kortom, een bijzonder fraaie, praktische én energiezuinige verlichtingsoplossing, door Ferry Brouwer, lichtadviseur van Technische Unie en Sylvania regiomanager Marco Brugman voorgesteld en uitgewerkt voor en met Ronald Makkreel van Meander. Hiermee slaat Meander Medisch Centrum resoluut de weg in naar een duurzame en bijzonder energiezuinige toekomst.

Aan de slag met lichtadvies

Benieuwd naar wat Technische Unie te bieden heeft? Of wilt u direct een afspraak plannen met een lichtadviseur? Klik hier.