Sensoren die aangeven dat het raam nog openstaat, de thermostaat die via de mobiele telefoon kan worden bediend of de zonwering die automatisch wordt geactiveerd als de zon te fel schijnt: dat zijn voorbeelden van de mogelijke technische snufjes in een smart home. Een imponerende villa waar diverse domotica-oplossingen en een lichtmanagementsysteem werden toegepast, is hiervan een lichtend voorbeeld. Letterlijk welteverstaan. Met sfeervolle verlichting van Delta Light in de vorm van wandlampen, spots en armaturen voor boven de eettafel, zorgde TBK Installatietechniek hier bovendien voor een zeer sfeervolle en aangename woonomgeving.
VERTEGENWOORDIGER ALS VERBINDENDE SCHAKEL
Voor TBK Installatietechniek zijn lichtmanagementsystemen, domotica en warmtepomptechnieken aan de orde van de dag. De installateur uit Badhoevedorp werkt onder meer voor vastgoedbedrijven en overheidsinstellingen en is actief in de utiliteit, nieuwbouw en luxe woningbouw. In de laatste categorie valt deze villa, die TBK samen met Technische Unie, Delta Light, Gira en Maestr voorzag van verlichting en geschakelde techniek op maat. Vertegenwoordiger Robert Blok van Technische Unie bracht alle partijen bij elkaar. “Een win-win situatie voor iedereen”, aldus Rogier Kerstel, eigenaar van TBK Installatietechniek.
Snel schakelen
Hoe gaat zo´n adviesproces eigenlijk in zijn werk, vanaf het moment dat de klant zijn wensen voor een smart home met sfeerverlichting kenbaar heeft gemaakt? “Nadat het wensenlijstje compleet was, hebben we contact gezocht met vertegenwoordiger Robert Blok van Technische Unie, die ons wees op de verlichting van Delta Light. Vervolgens gingen we samen met Robert en Delta Light om tafel en werd er een lichtplan gemaakt”, aldus Rogier Kerstel. Hij is vol lof over de samenwerking met Technische Unie en Delta Light. “Technische Unie stuurde ons met Delta Light meteen de goede kant op en er was ook nog eens een goede klik. Er waren best wat technische uitdagingen die we moesten overwinnen, maar in overleg met Delta Light bleek uiteindelijk alles mogelijk.”
Technische hoogstandjes
Alle armaturen in de villa zijn afkomstig van leverancier Delta Light. Met de wandlampen, een armatuur voor boven de eettafel, trimless inbouwspots, inbouwspots voor trapverlichting, badkamerspots en buitenverlichting leverde het merk een totaalconcept. “Tijdens een overleg met Technische Unie kwamen diverse mogelijkheden aan bod. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Gira, een schakelsysteem waar wij als installatiebedrijf sowieso al veelvuldig mee werken. Daarnaast viel de luxe en moderne uitstraling bij de klant in de smaak. Toen was de keuze snel gemaakt”, aldus Rogier. Voor het lichtmanagementsysteem maakte TBK gebruik van het “Gira KNX systeem” geprogrammeerd door Maestr Amsterdam als System Integrator. Het systeem is een echte alleskunner: Niet alleen de verlichting, maar ook de zonwering, het camerasysteem, de koeling, verwarming en de gashaard werden hierop aangesloten. “Dus ongeveer alles wat je in huis in- en uit kunt schakelen”, lacht Rogier.
Blind zakendoen
Voor TBK Installatietechniek is Technische Unie dé leverancier. En niet zonder reden. Vertegenwoordiger Robert Blok fungeert als vaste contactpersoon voor TBK, voor zowel de E als W gerelateerde projecten. “Hij kent ons door en door, en we hoeven nooit bij nul te beginnen”, aldus Rogier. Vooraf maakte Technische Unie goede afspraken over de randvoorwaarden van de samenwerking. “Dat maakt dat we bij wijze van spreken blind zaken kunnen doen”, zegt Rogier. “We weten altijd precies waar we aan toe zijn en hoeven niet met verschillende bedrijven in zee. Daardoor besparen we tijd en geld.” Zeker zo belangrijk voor TBK is ook de snelle levering, de goede logistiek en de grote voorraad van Technische Unie. “Niets is te gek. We kunnen bij wijze van spreken 24 uur per dag een beroep doen op elkaar. Dat doet de klant op ons en wij op Technische Unie”, rondt Rogier af.
Dit artikel is eerder verschenen in Sfeervol Verlicht.