VERLEDDING, EEN VERSCHIL VAN DAG EN NACHT 

Door Technische Unie
22 november 2020
author-image

De beperkte verlichting in de fabriekshal van Centraalstaal was een doorn in het oog voor inkoopmanager Fanisch Benchellal. “Onze medewerkers werken ook in de avond, het is van belang dat iedereen goed zicht heeft.” vertelt Fanisch. Samen met Technische Unie en uitvoerend installateur Spie kwam Centraalstaal met een uitstekende én duurzame oplossing.

Project VerLEDding

De huidige gasontladingslampen gaven niet genoeg licht en werden daarnaast niet langer meer geproduceerd. Daarom ging Centraalstaal op zoek naar een nieuw én beter alternatief. Al snel werd de keuze voor ledverlichting gemaakt. Naast dat ledverlichting een stuk energiezuiniger is, geeft het ook aanzienlijk meer licht ten opzichte van de gasontladingslampen. Echter, het duurde het wel even totdat de lampen ook daadwerkelijk vervangen werden door ledverlichting.

Een succesvolle samenwerking

Fanisch: “Er zijn veel aanbieders op het gebied van ledverlichting, daarom duurde het wel even voordat wij een keuze hadden gemaakt. Omdat wij al jarenlang succesvol samenwerken met Technische Unie én ik weet dat zij zeer deskundig zijn, viel de keuze op hen. Daarnaast was het uitgebreide rapport, het deskundige advies en de samenwerking met Philips doorslaggevend om voor Technische Unie te kiezen.” Om niet in één nacht over ijs te gaan besloot Fanisch de ledlampen eerst te testen. Daarom werden er eerst vier ledlampen naast de gasontladingslampen opgehangen. “Het was een verschil van dag en nacht. Na de proef besloten wij om alle lampen in de fabriekshal te vervangen.” aldus Fanisch.

Duurzaam

Het project past goed binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van Centraalstaal. Door de verlichting in de fabriekshal te vervangen door ledverlichting bespaart Centraalstaal 65% per jaar op energieverbruik in deze hal. Afhankelijk van het aantal branduren is de terugverdientijd twee à drie jaar. Wat de volgende stappen zijn in de verduurzaming? “Het kantoor wordt binnenkort ook voorzien van ledverlichting en we zijn ons aan het oriënteren op het gebied van PV-panelen. Daarnaast wordt er streng(er) toezicht gehouden dat aan het einde van de werkdag lampen, computers en printers worden uitgeschakeld. Tevens wordt de verwarming tegen het einde van de avond een tikkeltje lager gezet”.

Over Centraalstaal

Centraalstaal levert wereldwijd aluminium- en staalbouwpakketten aan de scheepsbouwindustrie en voor architectuurprojecten. Deze pakketten bestaan uit zeer nauwkeurig voorgesneden en voorgevormde platen, frames en profielen.

Ook aan de slag met ledverlichting? Onze adviseurs helpen u graag verder.