EEN MONUMENTAAL PAND MET BIJZONDERE SFEERVERLICHTING

Door Technische Unie
20 november 2020
Technische Unie

Midden in Delft staat een groot, statig pand. Wat zou er achter die zware deuren te vinden zijn? Een museum? Een hotel? Een restaurant? Niets van dit alles. Hier is sinds 1 maart 2017 onder andere het kantoor van de Nationale Theaterkassa gevestigd. Het imposante, monumentale pand vroeg gewoonweg om bijzondere sfeerverlichting. Een uitdaging die installateur Floor van der Steuijt van Steuijt Technical Solutions en vertegenwoordiger John Heskes van Technische Unie met beide handen aangrepen

De hamvraag: hoe gaat de verlichting er in de praktijk uitzien?

Een vraag die eenpitter Van der Steuijt tijdens de uitwerking van een verlichtingsplan in overleg met de Nationale Theaterkassa en Technische Unie meteen al kon beantwoorden. In het programma Dialux werden de gekozen armaturen ingetekend, waardoor de klant al een goed beeld kon krijgen van het beoogde eindresultaat. De keuze viel uiteindelijk op verschillende armaturen: ronde armaturen van Prolicht, railspots van Interlight en grote armaturen van Artemide in de vergaderruimtes. De werkplekken worden verlicht met up-and-down-lights van Regiolux, die niet alleen de bureaus eronder verlichten, maar ook de karakteristieke houten balken erboven. 

Creatieve uitdaging

Die balken brachten flink wat hoofdbrekens met zich mee: het pand is een rijksmonument, waardoor er nauwelijks aanpassingen gedaan mochten worden. Ook niet aan de balken. “Daardoor moest ik goed nadenken over de bekabeling van de verlichting: hoe hang ik deze überhaupt op, en hoe zorg ik ervoor dat de klant zo min mogelijk van de kabels ziet?” legt Floor uit. “Dat laatste hebben we uiteindelijk kunnen oplossen door de kabels zoveel mogelijk aan de achterkant van de balken te bevestigen.”  

Delft

Eenvoudig aansturen met Livelink

Alle armaturen kunnen individueel, maar ook in secties worden aangestuurd met het lichtmanagmentsysteem LiveLink. “Dat systeem biedt tal van mogelijkheden: je kunt het programma bijvoorbeeld zo instellen dat de lampen in het callcenter ’s avonds aan blijven, wanneer daar nog gewerkt wordt, terwijl de lampen in andere delen van het kantoor al uit zijn,” legt Floor uit. Ook kunnen de lampen dicht bij het raam automatisch gedimd worden wanneer het buiten zonnig is.

Prettige samenwerking

Floor van der Steuijt is erg te spreken over de prettige samenwerking met Technische Unie. “Ik ben er vooral klant omdat Technische Unie zo goed met mij meedenkt. Wanneer mijn klant verlichting nodig heeft, bel ik John Heskes en hij heeft dan direct een aantal armaturen in zijn hoofd. Hij weet als geen ander welke soorten verlichting, welke merken en welke armaturen er zijn, en welke het beste bij een project passen. Er wordt snel geschakeld en alles gaat in goed overleg.” Daarnaast neemt Technische Unie Floor veel werk uit handen: “Volgens het principe van one stop shopping is het voor mij erg handig dat ik op één adres al mijn producten kan kopen én het benodigde advies in kan winnen”, aldus Van der Steuijt. 

Delft

Mooi en betaalbaar

Volgens Floor was dit een erg bijzonder project. “Zo’n project heb ik nog niet vaak uitgevoerd. Een kantoor in zo’n markant gebouw zie je niet snel,” zegt hij. “Daarnaast hebben we dit kantoor tevens op een decoratieve manier verlicht, waar dit normaal gesproken puur functioneel gebeurt. Mede door de verlichting heeft het kantoor nu een professionele uitstraling. Bovendien hebben we uiteindelijk een resultaat neer kunnen zetten dat niet alleen mooi, maar ook heel betaalbaar is!”

Dit artikel is eerder verschenen in Sfeervol Verlicht.