NEN 6075: DEZE NIEUWE NORM VERANDERT EISEN AAN BRANDKLEPPEN

Door Interland Techniek
27 september 2022
author-image

Brandscheidingen in gebouwen worden in het luchtkanaal gescheiden door brandkleppen die voorkomen dat de brand zich verder kan ontwikkelen naar een andere ruimte. Maar voldoen deze brandkleppen straks nog wel aan de laatste eisen?

Extra eisen aan brandveiligheid

In 2020 al geïntroduceerd, maar vanaf nu ook officieel van kracht: de nieuwe norm NEN 6075. Deze norm heeft betrekking op de weerstand tegen rookdoorgang tussen ruimten waar een brandscheiding zit. Deze extra eisen aan brandveiligheid hebben invloed op het huidige aanbod brandwerende componenten. Het kan namelijk zomaar zijn dat een brandklep straks niet meer voldoet aan de eisen gesteld in deze nieuwe NEN 6075.

interland techniek brand

Weerstand tegen rookdoorgang (WRD)

Voorheen werd er bij brandscheidingen voornamelijk gekeken naar brandwerendheid. Brandkleppen worden nu veelal voorzien van een smeltloodmechanisme. Dit smeltlood smelt zodra de temperatuur 72°C bereikt, waardoor de brandklep direct zal sluiten. Dit voorkomt dat brand via het luchtkanaal zich verder kan verspreiden naar andere ruimten in een gebouw.

Met de komst van de nieuwe NEN 6075 worden er straks tevens eisen gesteld aan de weerstand tegen rookdoorgang (WRD). Om te voldoen aan deze WRD-eisen moeten de brandkleppen niet alleen thermisch gestuurd worden (bijvoorbeeld d.m.v. smeltlood), maar ook kunnen reageren op (koude) rook. Dit vraagt om een aanpassing van het huidige aanbod aan brandwerende componenten.

Nieuw: Mandík brandkleppen van Interland Techniek

In samenwerking met fabrikant Mandík geeft Interland Techniek antwoord op deze nieuwe vraag in de markt: FDMR-60 en FDMS brandkleppen. Deze nieuwe brandkleppen zijn voorzien van enkele innovatieve eigenschappen. Zo zijn ze standaard en zonder meerprijs voorzien van toegangsoog voor camera-inspectie en inspectieluik. De FDMS brandklep is ook nog voorzien van een montagekraag wat zorgt voor een flinke besparing op montage. De meeste brandkleppen kunnen met een veertteruggangmotor (of magneetsturing) worden uitgerust en kunnen zo voldoen aan zowel de thermische als rookwerende eisen.

De detectie van rook zal standaard plaatsvinden door middel van rookmelders in de ruimte die een signaal sturen naar de brandkleppen. Indien gewenst kan de brandklep ook met een verlengde omkasting met ingebouwde rookmelder geleverd worden. Een rooksensor in het kanaal is daarbij niet noodzakelijk maar kan een alternatief zijn. Vaak sturen de rookmelders via de brandcentrale de brandklep aan. Gemotoriseerde brandwerende kleppen worden meestal aangesloten op een controller en/of het algemene gebouwbeheersysteem.

Interland image 2
Interland image 3

Breed assortiment afgestemd op NEN 6075

Door de exclusieve samenwerking met Mandík kan Interland Techniek een zeer breed assortiment aan brandkleppen leveren en sluit hiermee perfect aan op de nieuwe eisen gesteld in de NEN 6075.

  • CE-gecertificeerd
  • Uitgebreide Declaration of Performance en technische documentatie
  • Brandklassen EI 60/90/120/180 S volgens EN 13501-3
  • Minimaal luchtdichtheidsklasse C (ATC3) volgens EN 1751
  • NEN 6075: servomotor eventueel met ingebouwde rooksensor
  • Standaard voorzien van inspectieluik en toegang voor camera-inspectie
  • BIM-modellen beschikbaar

Ontdek Ontdek Interland Brandkleppen