KOPPEL ROOKMELDERS EN VERHOOG DE VEILIGHEID

Door Ei Electronics
20 mei 2021
Ei Electronics

Wist u dat de meeste slachtoffers van brand niet door het vuur, maar door de giftige rook worden veroorzaakt?  Een rookmelder, al dan niet gekoppeld,  levert aanzienlijk meer kans op overleven. 

Op dit moment is het nog niet verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Het is dan ook een goede ontwikkeling dat dit vanaf juli 2022 verplicht zal worden, juist ook in woningen die vóór 2003 zijn opgeleverd. Helemaal nu we steeds meer thuis gaan werken. Vorig jaar is het aantal brandmeldingen namelijk met 25% gestegen (bron: IFV). De kans is groot dat hier een verband tussen te leggen is. Als je thuiswerkt, helemaal als je tegelijkertijd met je partner en/of kinderen thuis bent, worden er meer elektronische apparaten gebruikt. Deze kunnen oververhit raken en brand veroorzaken. 

Extra vluchttijd

In de voorgenomen wetswijziging wordt een rookmelder op iedere bouwlaag verplicht. Dit verhoogt de kans om tijdig te kunnen vluchten aanzienlijk. Hoewel het volgens de NEN2555 en het Bouwbesluit 2012 niet verplicht is, adviseert Hemmink om de melders altijd met elkaar te koppelen. Want, zo zal bij een huis met 3 verdiepingen de rookmelder die in de woonkamer afgaat niet altijd goed te horen zijn op zolder. Helemaal niet ’s nachts. Tijdens onze slaap is onze reuk namelijk uitgeschakeld! Bovendien wordt, door het koppelen van melders, voldaan aan de geluidsdruk die de NEN2555 wel voorschrijft. 

Draadloos of bedraad koppelen

Is het niet mogelijk om melders op dezelfde 230V spanningsgroep aan te sluiten en moeten deze toch worden gekoppeld? Dan is draadloos koppelen de beste oplossing. De batterijgevoede melders moeten dan wel voorzien zijn van een RF-module. Hiermee wordt de koppeling draadloos tot stand gebracht.

Bij nieuwbouw woningen waar al een 230V aansluiting ligt, is bedraad koppelen de beste oplossing. De extra koppeldraad (Interconnect) trek je direct mee met de 230V voedingsspanning. Bedraad gekoppelde melders moeten altijd op dezelfde spanningsgroep worden aangesloten. Een combinatie van bedraad en draadloos is in dit geval ook mogelijk.

De keuze voor draadloos of bedraad koppelen wordt dus vooral bepaald door de aanwezigheid van een 230V spanningsgroep. Bij draadloos koppelen gebruik je veelal batterij gevoede melders. Om geen schijnveiligheid te creëren, kies dan voor melders met een 10-jaars lithium batterij. Zoals bijvoorbeeld de melders uit de Ei650RF-serie van Ei Electronics.

Ontdek Ei Electronics Rookmelders