GRIP OP ELEKTROMAGNETISCHE STRALING MET PFLITSCH

Door Pflitsch
29 augustus 2022
Pflitsch

De gevolgen van storingen door elektromagnetische interferentie lopen erg uiteen: van het onverklaarbaar uitvallen van functies of ongewenst starten van machines tot aan het herhaaldelijk falen van besturingstechnische componenten. Door de juiste maatregelen te nemen, voorkom je EMC-storingen.

grip op elektro

De gevolgen van EMC-storingen

De hoeveelheid elektronica die elke dag in omloop is, is gigantisch: van smartphones en bluetooth apparatuur tot aan digitale besturingen, frequentieregelaars, vermogensomzetters en micro smart grids. Al deze apparatuur zendt en ontvangt elektromagnetische straling die storing (interferentie) kan veroorzaken met andere elektronische of elektrische apparaten.

Deze ontwikkeling heeft invloed op het functioneren van apparatuur en machines. Elektromagnetische straling kan ervoor zorgen dat apparaten die in elkaars nabijheid staan elkaar nadelig beïnvloeden. Hierdoor kunnen storingen in bedrijfsprocessen ontstaan.

Wanneer je de juiste maatregelen neemt, voorkom je dat elektromagnetische straling de werking van je apparaten belemmert (immuniteit) en voorkom je tegelijkertijd dat je apparatuur zelf elektromagnetische storingen veroorzaakt (emissie).

grip op elektro

Maatregelen om EMC-storingen te voorkomen

Wat kun je doen:

  • Check of je apparaat of apparatuur voldoet aan de EMC-richtlijn.
  • Zorg ervoor dat je kabels en apparaatkasten betrouwbaar tegen elektromagnetische straling zijn afgeschermd.
  • Controleer de gestelverbinding: is de oppervlakte van het contactvlak 360° rond afgemonteerd en is het aardscherm laagohmig, inductief en aan beide zijden aan aarde geplaatst?

Meer weten over onze oplossingen? Download het EMC whitepaper

Hemmink heeft in een whitepaper uiteengezet welke maatregelen je kunt nemen om EMC-storingen te voorkomen. Ook vind je veel achtergrondinformatie over het ontstaan van EMC en EMI. Download het whitepaper op de website van Hemmink: http://hemm.ink/tuwpemc.

Het belang van EMC-kabelwartels

Kabelwartels spelen bij de EMC-afscherming van een installatie een ​​belangrijke rol. Zij kunnen voorkomen dat een machine in storing valt en langdurig buiten gebruik is. Een stilstaande machine kan al snel een hoge kostenpost worden. Met een investering in kwalitatief hoogwaardige kabelwartels voorkom je onnodige machinestilstand, dure reparaties en ad-hoc serviceritten van medewerkers om deze reparaties uit te voeren.

EMC-oplossingen van Pflitsch

Met de blueglobe TRI EMC-kabelwartels van Pflitsch kun je je installatie betrouwbaar afschermen tegen elektromagnetische stralingen. Deze EMC-kabelwartels zijn volop verkrijgbaar bij Technische Unie.

De blueglobe TRI EMC-kabelwartel kenmerkt zich door de unieke driehoekige veer die voor een gegarandeerde 360 graden EMC-afscherming zorgt. De andere kenmerken van de blueglobe TRI zoals het grote dichtbereik, de beschermingsgraad IP 68 en de hoge trekontlasting liggen duidelijk boven de norm EN 50262. Dat alles maakt duidelijk dat het hierbij om een kwalitatief hoogstaande en betrouwbare kabelwartel gaat. 

Bekijk alle blueglobe TRI EMC-kabelwartels in de webshop