Famostar is de eerste fabrikant van noodverlichting die armaturen maakt van polycarbonaat uit bio-circulair materiaal. Dat is een polycarbonaat met een zeer lage ecologische voetafdruk. Hiermee kunnen wij ongeveer 8% van onze CO2-footprint reduceren.
ECOLOGISCHE VOETAFDRUK VERLAGEN MET BIO-CIRCULAIR MATERIAAL VAN FAMOSTAR
De doelstelling
Duurzamere polycarbonaten die de CO₂-footprint verlagen
Famostar biedt al jaren energiezuinige noodverlichtingsarmaturen. We zoeken steeds naar nieuwe mogelijkheden waarmee we onze producten beter, duurzamer en/of milieuvriendelijker kunnen maken. De kunststof behuizingen in het productontwerp geven een relatief groot aandeel in de totale CO₂-voetafdruk, dus zochten we naar een vervangend materiaal met een lagere CO₂- voetafdruk.
De uitdaging
Bij nieuwe ontwikkelingen, ook als ze milieuvriendelijk zijn, moet het altijd beter worden. En er mag eigenlijk geen afbreuk gedaan worden aan kwaliteit en veiligheid, hooguit iets aan de esthetiek. We hebben vele alternatieven bekeken. Denk bijvoorbeeld aan mechanisch gerecyclede kunststoffen. Die zijn echter vanwege de afwijkende technische specificaties niet zomaar geschikt voor onze noodverlichtingsarmaturen. We zouden voor het bestaande portfolio wellicht compromissen moeten doen op het gebied van productontwerp, of ingrijpen in het productieproces (denk aan investeringen in nieuwe gereedschappen). Daarnaast zou het gebruik van mechanisch gerecyclede materialen forse aanvullende producttesten en productieaanpassingen vereisen.
De oplossing
Polycarbonaat, maar dan anders
Uiteindelijk ontdekten we het nieuwe polycarbonaat. Dit is een bio-circulair materiaal dat relatief gemakkelijk in dezelfde matrijzen gebruikt kan worden, waarbij het eindproduct werkelijk exact dezelfde specificaties houdt. Dus geen concessies nodig op bijvoorbeeld vlambestendigheid, kleur en slagvastheid.
Maar wat is dat nu precies? De fenolen die de basis vormen voor het polycarbonaat worden nu niet gemaakt uit aardolie, maar uit biomassa en biologisch afval, Bio-circulair afval dus. Het is belangrijk om te benadrukken dat het om biomassa en afvalproducten gaat die op geen enkele manier iets aan de voedselketen ontnemen, en dat daarop wordt gecontroleerd. Dit wordt door middel van het mass-balance principe in een – uiteraard – chemische fabriek geproduceerd. Die productie gaat zelfs klimaatneutraal door o.a. het gebruik van zonne-energie. Deze fabriek is ISCC+ gecertificeerd). Met als eindresultaat dezelfde grondstof, maar dan met een tot wel 80% lagere ecologische voetafdruk.
Deze belangrijke stap van het optimaliseren van materiaal helpt ons de ecologische voetafdruk van onze armaturen in één klap met maar liefst 8% te verkleinen.
De belangrijkste voordelen op een rijtje
- Vergeleken met conventionele polycarbonaten is de ecologische footprint tot 80% lager
- Bio-circulair materiaal van afval en reststoffen dat fossiele grondstoffen voor het grootste gedeelte vervangt
- ISCC Plus gecertificeerd: het aandeel bio-circulaire grondstof is gecertificeerd met een duurzaamheidsverklaring
- Dezelfde hoogwaardige eigenschappen blijven behouden